Historisk arkiv

Pengene skal komme barna til gode

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I statsråd i dag la Regjeringen fram forslag om endringer i barnehageloven. Forslaget vil regulere bruk av offentlige tilskudd og foreldrebetaling i ikke-kommunale barnehager. Lovendringen vil begrense ikke-kommunale barnehagers rett til uttak av verdier.

- Jeg er opptatt av at vi også i framtiden skal ha et mangfold av barnehager. Gjennom den nye finansieringsordningen er alle ikke-kommunale barnehager sikret finansiering. Med dette lovforslaget sikrer vi at offentlige tilskudd og foreldrebetaling kommer barna i barnehagene til gode, understreker Kristin Halvorsen.

Illustrasjonsbilde (Foto: KD)

I forslaget videreføres en begrenset adgang for barnehagene til uttak av verdier. Regjeringens forslag setter vilkår og rammer for bruken av det offentlige tilskuddet og foreldrebetalingen, og dokumentasjonskrav som sikrer bruk i samsvar med formålet. De ikke-kommunale barnehagene kan etter forslaget ikke ha vesentlig lavere personalkostnader enn kommunens. Eierne kan heller ikke belaste barnehagen med urimelige høye lønninger for egen arbeidsinnsats eller ta en urimelig høy husleie for egne lokaler. Kommunen får etter forslaget mulighet til å følge pengebruken i de ikke-kommunale barnehagene. Det gis også hjemmel til økonomiske sanksjoner der midlene brukes i strid med barnehageloven.

- Mitt generelle inntrykk er at de ikke-kommunale barnehagene drives godt, og at eierne er opptatt av å gi et tilbud av god kvalitet til barna. Forslagene sikrer en fortsatt positiv utviklingen av barnehagesektoren, samtidig som de legger til rette for at ikke-kommunale barnehageeiere kan drive forretningsmessig med et rimelig årsresultat. Regjeringen er opptatt av at barnehagesektoren skal bestå av seriøse aktører som vil bruke offentlige midler og foreldrebetalingen til drift av barnehager med høy kvalitet, understreker statsråden.

Lovproposisjonen skal fremmes for behandling i Stortinget før sommeren. Det tas sikte på at lovendringene trer i kraft fra og med 1. januar 2013. Les proposisjonen her