Historisk arkiv

Forskningsbarometeret 2013 presentert i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

– Langtidsplaner vil styrke norsk forskning

Norsk forskning opplever vekst i både økonomiske og menneskelige ressurser, og det blir publisert stadig flere vitenskaplige artikler. Norge ligger likevel bak de fremste forskningslandene på flere områder, blant annet når det gjelder veksten i næringslivets finansiering av forskning og andelen av foretak som har innovasjonsaktiviteter.

Det viser forskningsbarometret 2013, som kunnskapsminister Kristin Halvorsen presenterte i dag. Hun understreker derfor betydningen av langsiktig satsing for å komme høyere på de internasjonale indikatorene:

– Regjeringen har i den nye forskningsmeldingen foreslått å innføre tiårige langtidsplaner for forskning og høyere utdanning. Jeg mener slike planer er et svært viktig tiltak som vil bidra til å heise Norge på de internasjonale indikatorene, sier kunnskapsministeren.
 

Horisont 2020
Regjeringen legger betydelig vekt på internasjonalt forskningssamarbeid, og dette er også et av temaene som blir belyst spesielt i det nye forskningsbarometeret.

Regjeringen har besluttet at Norge vil delta i EUs neste forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont 2020. Deltakelsen i det nåværende rammeprogrammet er analysert i barometeret for 2013. Det viser at den norske deltakelsen, justert for størrelsen på forskningssystemene, er god sammenlignet med de andre landene som er med i barometeret. Samtidig viser analysen at vi har en svakere vekst i norsk deltakelse gjennom det siste tiåret enn de øvrige barometerlandene. Norsk deltakelse er lav i de største delprogrammene og varierende på sektor- og institusjonsnivå.

– Det er et viktig å styrke den norske deltakelsen i Horisont 2020. Årets barometer gir et grunnlag for å diskutere både mål og virkemidler i den strategien regjeringen nå skal utarbeide for norsk forskningssamarbeid med Europa, sier Kristin Halvorsen.

Næringslivet må bidra mer
Forskningsbarometeret viser at norsk næringsliv ikke har de samme store aktørene innen forskning og utvikling som andre europeiske land. Det er med å forklare at FoU-investeringene i Norge er relativt lave sammenlignet med andre land.  Det var vekst i det norske næringslivets FoU-investeringer i 2011, men andelen av foretak som hadde FoU-aktiviteter har fortsatt en svak nedadgående trend. Andelen bedrifter som rapporterer om samarbeid mellom FoU og innovasjon i Norge, går også ned. Næringslivets samarbeid med universiteter og høyskoler holder seg derimot stabilt.

Konferansier Siri Lill Mannes, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og nærings- og handelsminister Trond Giske
Konferansier Siri Lill Mannes, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og nærings- og handelsminister Trond Giske