Historisk arkiv

Ordning med gaveforsterkning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har nå fastlagt retningslinjer for ordningen med gaveforsterkning. Ordningen er en nyskaping for å skaffe private midler til forskning.

Retningslinjer for ordningen med gaveforsterkning, jf. kap. 286 post 50, fastsatt av Kunnskapsdepartementet den 1. mars 2006.


1. Innledning

I samsvar med forslag i St.meld. nr. 20 (2004-2005) Vilje til forskning er det etablert en ordning hvor staten bidrar med 25 pst. i gaveforsterkning for å styrke innslaget av privat finansiering av forskning.



2. Tildelingskriterier, forvaltning og beregningsregler

  • Gaven og gaveforsterkningen må brukes til langsiktig grunnleggende forskning.
  • Giver av gaven kan være bedrifter, privatpersoner eller stiftelser. Gaver fra frivillige organisasjoner som nevnt i skattel. § 6-50 omfattes også av ordningen.
  • Ordningen gjelder kun for gaver gitt til Norges forskningsråd, Det Norske Videnskaps-Akademi, universitetene eller til høyskoler med rett til å tildele doktorgrad. Der hvor gaven gis til høyskole med rett til å tildele doktorgrad må gaven knyttes opp til denne delen av virksomheten ved høyskolen.
  • Gaven må være på minst 5 mill. kroner og være gitt etter 1. august 2004, men for stiftelser og frivillige organisasjoner gitt etter 01.01.06.
  • Resultatet av forskningen kan ikke rettighetsklausuleres fra givers side.
  • Gaven kan ikke brukes til å bestille forskning for direkte anvendelse i egen virksomhet. Gaven er følgelig, i skattemessig forstand, ikke å anse som en utgift til inntekts ervervelse. Giver kan bare få fradrag for gavebeløpet i inntektsbeskatningen dersom vilkårene i skatteloven § 6-42 er til stede.
  • Giver skal ikke samtidig kunne påberope seg ordningen med SkatteFunn for gavebeløpet
  • Gaveforsterkningen utgjør 25 pst. av gavebeløpet

3. Ansvar for å forvalte gaveforsterkningsordningen

Norges forskningsråd har ansvaret for å forvalte ordningen med gaveforsterkning og skal føre regnskap over utbetalingene.

Norges forskningsråd har ansvaret for å gjennomføre formaliakontroll av anmodningen om utbetaling fra gavemottakeren.



4. Saksgang

Giver henvender seg direkte til den institusjon som skal motta gaven. Giver og mottaker avtaler, innenfor rammene nevnt ovenfor, hva gaven skal brukes til, eventuelt hvordan givers navn skal knyttes til gaven, hvorledes midlene skal forvaltes, hvorledes giver skal bli holdt orientert om gavens forvaltning og bruk, etc.

Så snart gaven er registrert innbetalt hos mottaker, sender mottaker anmodning til Norges forskningsråd om utbetaling av gaveforsterkning, bilagt kopi av avtalen med giver. Anmodningen skal inneholde opplysninger om:

  • Hva gaven skal brukes til
  • Størrelsen på gaven
  • Hvorledes gaven oppfyller kriteriene for utløsning av gaveforsterkning, jf. punkt 2.1.

Mottaker av gaven må innestå for at gaven og gaveforsterkningen brukes i overensstemmelse med disse retningslinjer, herunder at midlene brukes til langsiktig grunnleggende forskning.

Norges forskningsråd sender tilskuddsbrev til gavemottaker.



5. Registrering og utbetaling av gaveforsterkning

Registrering av innkomne anmodninger og utbetalinger av gaveforsterkning skal foretas i henhold til Norges forskningsråds økonomirutiner, jf. dog andre avsnitt.

Norges forskningsråd skal så snart det er dekning innenfor bevilgningen til gaveforsterkningsordningen, jf kap. 286 post 50 på statsbudsjettet, utbetale gaveforesterkningen i sin helhet til gavemottaker.

Utbetalingene skjer i samme tidsrekkefølge som anmodningene kommer inn til Norges forskningsråd. Utbetaling kan tidligst skje 02.01.06 og for gaver fra stiftelser og frivillige organisasjoner 02.01.07.

Dersom forutsetningene for utløsning av gaveforsterkning ikke er oppfylt, kan Norges forskningsråd kreve urettmessig utbetalt gaveforsterkning tilbakebetalt.



6. Rapporter, revidert regnskap og forvalters kontroll

Gavemottaker sender rapport om bruk av gaven og gaveforsterkningen, med regnskap, til Norges forskningsråd når midlene er brukt opp, med kopi til giver. Ved gaver på mer enn 50 mill. kroner, skal det sendes slik rapport én gang pr. år i tillegg. Der hvor ikke Riksrevisjonen har den ordinære revisjonen, skal regnskapet være attestert av statsautorisert eller registrert revisor. Utgiftene til revisjonen kan dekkes av gaven og gaveforsterkningen. Riksrevisjonen kan kontrollere at mottatt gaveforsterkning er brukt i samsvar med retningslinjene.

Norges forskningsråd skal ha rett til å kontrollere regnskapet for å se at pengene er brukt i samsvar med tildelingskriteriene. Gjennomførte kontrolltiltak skal dokumenteres på en tilfredsstillende måte.