Historisk arkiv

Åpning av Europass lanseringskonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedals tale i forbindelse med lanseringen av Europass i Norge. (07.11.05)

Åpning av lanseringskonferanse for Europass i Norge

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (07.11.05.)

Det er en stor glede for meg som ny kunnskapsminister å åpne denne lanseringskonferansen for Europass i Norge. Som det står i Soria Moria-erklæringen, vil regjeringen føre en offensiv Europa-politikk og gå inn for å videreutvikle et tett samarbeid mellom Norge og de andre landene i Europa basert på EØS-avtalen. Samarbeidet innenfor utdanningsfeltet er en viktig del av denne avtalen.

Lisboa-rapporten for utdanning identifiserer mulige angrepsvinkler og prioriteringer for å reformere Europas opplærings- og utdanningssystemer og styrke kvaliteten på disse i verdensmålestokk innen 2010. Reformarbeidet bør særlig dreie seg om å øke fag- og yrkesopplæringens renommé og gjøre den mer attraktiv med sikte på økt deltakelse.
Fag- og yrkesopplæring finner i økende grad sted på alle utdanningsnivåer. Jeg er derfor opptatt av å sikre likeverd og konkret kobling mellom fag- og yrkesopplæring og annen kvalifisering, spesielt i høyere utdanning.

Jeg må nok komme med en liten innrømmelse – jeg hadde hørt om, men visste lite om Europass før jeg begynte i min nye jobb for temmelig nøyaktig tre uker siden. Men etter å lært mer om hva Europass faktisk er – og også ha fylt ut mitt eget Europass – er en overbevist om at dette er en riktig vei å gå for å fremme økt kunnskap, verdsetting av ulik kompetanse og legge forholdene til rette for økt mobilitet mellom land.

Europass vil kunne gi bedre oversikt over innbyggernes kvalifikasjoner og kompetanse. Dette vil bidra til å fremme mobiliteten i hele Europa – og da særlig i lys av målet om livslang læring. Det vil også kunne bidra til å øke kvaliteten på utdanningen og opplæringen, og fremme den yrkesmessige mobiliteten mellom stater og mellom sektorer.

Innføring av Europass som ny mal for dokumentasjon av kompetanse vil også kunne bidra til å konkretisere og synliggjøre faglig innhold i både studier og uformelt tilegnet kompetanse. Kunnskap er noe mer enn en kompetansen man skaffer seg i skole og utdanning – og det er det tatt høyde for i Europass. Glimrende!

Hensikten med å introdusere Europass er å gjøre det lettere for elever, studenter og arbeidstakere i det utvidete indre marked å dokumentere og å få anerkjennelse for sin kompetanse. Kort sagt; Europass skal dermed bidra til økt mobilitet og til å lette mulighetene for livslang læring – fra vugge til grav og på ulike områder og nivåer –

  • i grunnopplæringen
  • i høyere utdanning og
  • gjennom læring i arbeidslivet - på arbeidsplassen.

Europass samler ulike verktøy for dokumentasjon av kvalifikasjoner og kompetanse i et felles europeisk rammeverk. Det nye Europass er ment å være fleksibelt, og det skal være valgfritt for brukeren hvor mye som fylles ut. Hvert dokument skal også kunne benyttes isolert. Den utskrevne varianten skal uansett omfang få et enhetlig utseende. Det skal også være mulig å tilpasse Europass til nasjonale behov og til bransjers behov, for eksempel ved å legge ved bransjesertifikater utover ordningene som inngår som standard.

Nytten for den enkelte ligger i fleksibilitet og bedre mulighet for selv å forvalte og synliggjøre bredden i egen kompetanse. Det nye Europass har dermed stort potensial for å dokumentere og kommunisere kompetanse og læringsutbytte.

Gjennom EØS-avtalen deltar Norge fullt ut i det europeiske utdanningssamarbeidet. Ved å underskrive København-erklæringen og Maastricht-kommunikeet har Norge forpliktet seg til å bidra til å styrke det europeiske samarbeidet om fag- og yrkesopplæringen.

København-erklæringen ble undertegnet under det danske formannskapet i desember 2002, og Maastricht-kommunikeet under Nederlands ledelse i desember 2004. København-prosessen har som mål å styrke livslang læring og utvikle gjensidig tillit mellom nøkkelpersoner og mellom land.

Europass ble lansert på europeisk nivå i Luxembourg i februar. Norge har sluttet seg til ordningen og har forpliktet seg til å lansere en nasjonal Europass-ordning i løpet av 2005.

Utdanningsdirektoratet ble i mars 2004 oppnevnt som Europass National Agency og fikk det overordnete ansvaret for implementering av Europass i henhold til EU-kommisjonenes tidsplan. I dette arbeidet har direktoratet samarbeidet med andre berørte aktører som har eierskap til ulike redskaper for dokumentasjon av kompetanse:

  • NOKUT, som er ansvarlig for oppfølgingen av Diploma Supplement
  • Teknologisk institutt (TI), som drifter Europass Mobility (tidligere Europass Training), en dokumentasjonsordning for opplæring eller utdanning i utlandet
  • Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU), som har utviklet databaser i forbindelse med studentmobilitet
  • VOX, som har ansvar for å utvikle nasjonale ordninger for dokumentasjon og verdsetting av realkompetanse
  • Aetat, som har databaser over ledige stillinger og arbeidssøkere og mulighet for å legge inn CV-informasjon for arbeidssøkere direkte på nett
  • Partene i arbeidslivet.

Dette koordineringsarbeidet har Utdanningsdirektoratet utført på en eksemplarisk måte, har det blitt meg fortalt. Den oppsatte tidsplanen fra kommisjonen er holdt, og Norge er godt plassert i den gruppen av land i Europa som har vært først ute med å lansere sin nasjonale Europass-ordning.

Herved erklærer jeg konferansen for åpnet og ønsker dere lykke til med arbeidet!