Historisk arkiv

Dronnings Sonjas skolepris. Likeverd og inkludering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedals tale ved utdelingen av Dronning Sonjas skolepris 2006, torsdag 30. november 2006, Aspervika skole.

Dronnings Sonjas skolepris. Likeverd og inkludering

Kunnskapsminister Øystein Djupedals tale ved utdelingen av Dronning Sonjas skolepris 2006, torsdag 30. november 2006, Aspervika skole.

Deres Kongelige Høyhet, fylkesmann, ordfører, rektor, lærere og personal på skolen – kjære elever ved Aspervika skole!

Innledning

Det er en glede å være her sammen med dere i dag. Og anledningen er hyggelig – Dronning Sonjas skolepris skal deles ut for aller første gang. Prisen handler om likeverd og inkludering.

Det er mange elever her i dag - 325 hvis alle elever fra Aspervika skole er tilstede! Dere er sikkert stolte av skolen deres – og det har dere grunn til å være. Her har dere mange gode venner og her lærer dere noe hver eneste dag. Det er deres skole og her hører dere til. Det er det Dronning Sonjas skolepris handler – det å høre til, det å være en del av et fellesskap der det er plass til alle sammen – uansett hva du heter, hvordan du ser ut, hvor du kommer fra eller hva du liker. Alle er inkludert.

Alle vi som er voksne her, vet også hvor viktig det er å føle at en hører til, og at de andre aksepterer en slik en er. Det er like viktig for voksne som det er for barn og unge.

Inkludering

For meg handler inkludering om å være ”romslig” med andres forskjellighet, om å være nysgjerrig på hvorfor andre lever og tenker annerledes enn meg selv. Uansett hvordan vi er eller har det, så skal vi ha mulighet til å leve, lære og arbeide – sammen med andre! Det holder ikke med å bare få være tilstede. Alle skal få mulighet til å oppleve å høre til, få delta, være med å bestemme. Og alle skal få mulighet til å lære og delta i et sosialt fellesskap.

Til dere voksne her i dag vil jeg si at vi skal legge lista høyt når det gjelder våre ambisjoner om å skape en likverdig og inkluderende skole! For det må til! For inkludering er ikke bare en forutsetning for å lære, men en nødvendig del av å læringsarbeidet i skolen. Og vi vet at alle ønsker å lære hvis de føler seg trygge og får tilpassede utfordringer.

Om prisen

Så til prisen! En ting er å vite hva inkludering er i teorien. Noe annet er å få det til i praksis!

For å belønne de skolene som får det til ønsket Hennes Kongelige Høyhet Dronningen å opprette en egen pris – og den skal hun dele ut i dag – Dronning Sonjas skolepris. Prisen går til en skole som har vist at den får til arbeidet med inkludering!

Som Kunnskapsminister, dvs. at jeg er sjef over alle skolene i Norge, er jeg og mine kollegaer i regjeringen opptatt av fellesskap, likeverd og inkludering. I samfunnet vårt ønsker vi en skole med rom for alle og hvor alle får like muligheter.

Og som kunnskapsminister ønsker jeg å vise frem gode eksempler. En skole som lykkes i arbeidet med inkludering, vil kunne hjelpe andre skoler til å greie det bedre.

Aspervika skole er et eksempel på en skole som har arbeidet godt med inkludering. Skolen får i dag prisen av Hennes Kongelige Høyhet Dronningen.

Nå må dere ikke tro at dere er perfekte og har nådd målet! Det er alltid en vei videre – med nye utfordringer. Det nytter ikke å sove på sine laubær, som det heter.

Å få denne skoleprisen forplikter. Mange vil nå få vite hva skolen har gjort og følge med på hva den vil gjøre videre i dette viktige arbeidet. Jeg ønsker dere lykke til!

Introdusere juryens leder

Jeg ber om at juryen leder – professor Edvard befring ved Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo – kommer frem og presenterer juryens begrunnelse for valget av prisvinner.