Historisk arkiv

I Ludvig Holberg ånd: Å være et skapende, lekende og utforskende menneske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statsråd Øystein Djupedals tale ved utdelingen av Holbergprisen i skolen og tildeling av lærerstipend, 29.11.06, Bergen Katedralskole.

Statsråd Øystein Djupedals tale ved utdelingen av Holbergprisen i skolen og tildeling av lærerstipend, 29.11.06, Bergen Katedralskole.

I Ludvig Holberg ånd: Å være et skapende, lekende og utforskende menneske

Statsråd Øystein Djupedals tale ved utdelingen av Holbergprisen i skolen og tildeling av lærerstipend, 29.11.06, Bergen Katedralskole.

I Dear students, teachers, the jury, Dr. Eisenstadt and other guests,

I’m happy to be here on this occasion to present to you the student winners of what we call Holberg research projects in schools, along with the most eminent teachers’ guidelines to encourage students in their research work.

I’m also very happy to introduce to you this years’ winner of The Holberg International Memorial Prize, professor emeritus Dr. Shmuel N. Eisenstadt. You will be celebrated this afternoon in Grieghallen and this evening.

This morning we are celebrating you, young researchers and the winning teachers’ team. Before I switch to Norwegian, I want to tell you, Dr Eisenstadt, that these students have done excellent work, and they have shown that they are nearly able researchers already. And maybe some of them will end up as researches like yourself, who knows? Their themes of study have been:

  • Young people’s diet, by students at Bergen Commercial college, here in Bergen
  • The young and Henrik Ibsen, by students at Glemmen Upper Secondary School, near Fredsrikstad, a middle sized city near the Swedish border south east of Norway.
  • and What are the effects from participating in an exchange student’ program on a boy’s or a girl’s attitude, behaviour and ambitions? by students at Levanger Upper Secondary School, in a district north of Trondheim city.

So if you will excuse me, I will now comment on their work in Norwegian.

Jeg må først få takke for oppdraget om å få dele ut skoleprisene i år også! Jeg synes det er ekstra hyggelig, nettopp som kunnskapsminister å få dele ut elevpriser og lærerstipend for forskningsprosjekter i skolen.

Det er oppmuntrende for meg å få slike håndfaste bevis på oppfinnsomhet, nysgjerrighet og kunnskapssøken! Og, i tillegg få dokumentert at dere kan arbeide metodisk og systematisk mot et felles mål.

Kjære elever, dere har drevet aktiv kunnskapsinn-henting, helt etter en kunnskapsministers hjerte! Dere har reflektert over hva dere har funnet ut, og dere har formidlet funnene deres. Og det er jo det forskere også holder på med. Kanskje noen av dem att på til kunne lære litt av dere når det gjelder formidling av resultatene?

Arbeidene deres har vist at dere har utviklet og behersker viktige mål og prinsipper for Kunnskaps-løftet. For det første har dere selv valgt ut hvilke områder og problemstillinger dere ville arbeide med.

Så har dere gått metodisk til verks. Det er aktiv læring. Selv om dere kanskje ikke har tenkt så nøye over det, tror jeg at dere kan ha funnet ut noe om hvilke læringsstrategier – eller framgangsmåter - som passer den enkelte av dere best.

Dere har utført et prosjektarbeid i samarbeid med medelever. Dere har kanskje gått gjennom faser av frustrasjon, kanskje til og med irritasjon og konflikt. Dersom det har vært tilfelle for noen av dere, har dere vist til fulle at dere har klart å ordne opp i eventuelle problemer og sammen kommet fram til flotte resultater. Dermed har dere vist at dere har sosial evne, eller ”sosial kompetanse”, det vil si evnen til samarbeid og samspill med andre.

Dere har allerede oppfylt viktige prinsipper i Kunnskapsløftet.

Og - da må jeg tilstå at er jeg veldig stolt over å være kunnskapsminister!

Dere har bekreftet for meg at motivasjon, lærings-strategier og sosial kompetanse er viktige prinsipper å løfte fram. Selvsagt har dette vært sentrale undervisningsprinsipper for lærere til alle tider, men regjeringen har nå innarbeidet disse prinsippene i selve læreplanverket for Kunnskapsløftet.

Vi trenger skoler med dyktige lærere, som er godt skodd faglig og metodisk. Vi trenger lærere som er i stand til å formidle lærestoffet på en inspirerende måte og å oppmuntre elevene til aktiv læring. Lærerne som i år får lærerstipendet, er lærere ved Vennesla videregående skole.

Det var et elevprosjekt fra nettopp denne skolen som vant 1. prisen i fjor, og et elevprosjekt fra Vennesla videregående skole ble innstilt som nr 4 i år. - Så Ludvig Holberg hadde nok vært ekstra imponert over nettopp Vennesla videregående skole!

Det arbeidet som både dere elever og lærere har utført, mener jeg virkelig er i Ludvig Holbergs ånd:

Å være, og å veilede elever til å være skapende, lekende og utforskende mennesker. Jeg tror at han hadde vært veldig godt fornøyd med dere og arbeidene deres!

Jeg vil, helt uavhengig av juryens arbeid, si noe om et av de tre elevprosjektene: Ungdom og Henrik Ibsen. Dette fordi Henrik Ibsen, akkurat som Ludvig Holberg, var en stor dramatiker.

Selv om prosjektet avdekker et nedslående bilde om norsk ungdoms interesse for og kunnskap om Henrik Ibsen, er dette noe vi må være klar over.

Jeg kan jo ønske at mange flere unge vil fatte interesse for tidligere tiders diktere og dramatikere. Jeg har likevel forståelse for at andre interesser også er viktige og verdifulle. Kanskje prosjektet om Ungdom og Henrik Ibsen ville ha inspirert Ludvig Holberg til å skrive en komedie eller et essay om Ungdom i Europa året 2006? Jeg lar i alle fall Ludvig Holberg få det siste ordet, inntil videre:

Streb ikke så meget etter å leve lenge som å leve vel. Og lever du vel, så er livet langt.

--- ---

Jeg går nå over til å lese opp fagjuryens begrunnelse, og dele ut elevprisene og lærerstipendet.

Fagjuryens vurdering

Fagjuryen har bestått av:

Forsker Henrik Bastiansen, Norsk Telemuseum

Lektor Anita Pedersen, Norsk Lektorlag, Laksevåg videregående skole

Professor Arild Raaheim, Institutt for utdanning og helse, Universitetet i Bergen (leder).

1. Bakgrunn

Formålet med Holbergprisen i skolen er å

  • bidra til forståelse, engasjement og entusiasme for samfunnsfag, humaniora, juss og teologi
  • bidra til Holbergprisens formål om "å heve fagenes status i samfunnet, samt stimulere barn og unge til å bli interessert i fagområdene"
  • bidra til å stimulere forskningsformidling i skolen.

2. Elevpriser

Det deles ut tre elevpriser for beste elevarbeid knyttet til årets tema "Ungdom forsker på ungdom”. Prisene er på henholdsvis kr. 2.500, kr. 4.000 og kr. 7.000. Juryen har vurdert 33 arbeider fra 11 ulike skoler og har kommet til følgende konklusjon:

  1. pris på kr. 2.500 går til Klasse 2 SK ved Levanger videregående skole for prosjektet: Hvordan har utvekslingsopphold i utlandet påvirket holdninger, atferd og karrierevalg hos den enkelte elev?

Juryen uttaler:

Hele klassen på 24 elever har samarbeidet om dette prosjektet. Utgangspunktet for klassen har vært at det å ha et opphold i utlandet i løpet av tiden på videregående skole kan være nyttig for videre studier hjemme, at det vil kunne virke positivt inn på fremtidige yrkesmuligheter, og at det vil kunne bidra til å heve elevenes språkkunnskaper.

Gjennom bruk av spørreskjema og intervju med utvalgte elever, har klassen innhentet informasjon om hvordan utenlandsopphold har påvirket den enkeltes holdninger til politikk, utdanningsplaner og toleranse i forhold til andre kulturer og religioner.

Studien bærer preg av godt håndverk! Elevene har utviklet gode spørreskjema. De beskriver og begrunner kriteriene for deltakelse i studien på en overbevisende måte, og presenterer data ryddig og klart. Her balanseres det fint mellom data fra spørreskjema og data fra elevintervjuene.

Resultatene viser at det er en del interessante kjønnsforskjeller. Disse – og andre resultater – blir beskrevet og diskutert på en god og innsiktsfull måte. Alt i alt et solid gjennomført stykke arbeid. Juryen er kommet til at dette arbeidet er så godt at det skal belønnes med 3. pris i årets konkurranse.

  1. pris på kr. 4.000.- går til ”Forskningsgruppen Nora”; Madeleine Ulsness, Helena Krogtorp, Ulrikke Mathiesen og Camilla Brække ved Glemmen videregående skole for prosjektet:

Ungdom og Henrik Ibsen.

Juryen uttaler:

Med utgangspunkt i at 2006 er Ibsen-år har elevene i dette prosjektet ønsket å undersøke hvilket forhold ungdom har til Henrik Ibsen. Hva vet de om ham? Hvor interessert er de i Ibsen, og hva synes de om skolens undervisning? For å få svar på disse spørsmålene ble det utviklet et spørreskjema som ble delt ut til elever ved to videregående skoler, i alt 300 skjema. Resultatene fra denne undersøkelsen presenteres på en ryddig og oversiktlig måte i en skriftlig rapport og på film.

Data fra spørreundersøkelsen utdypes gjennom intervjuer med to elever, to forfattere samt leder ved Ibsenmuseet i Oslo. Som ledd i arbeidet med dette prosjektet etablerte elevene en egen nettside hvor de som ønsket det kunne få informasjon om gangen i forskningsarbeidet.

Elevene viser gjennom dette prosjektet at de behersker forskningsprosessens ulike sider, ikke minst det formidlingsmessige. Prosjektet har vært omfattende, har bidratt med nyttig informasjon om ungdoms forhold til Ibsen, og munner ut i gode tips til lærere om hva de skal fokusere på for å gjøre undervisningen mer spennende og interessant. Anbefalinger som også er formidlet i brev til Kunnskapsministeren. Juryen finner at dette er et solid stykke arbeid som belønnes med 2. pris i årets konkurranse.

1. pris på kr. 7.000 går til Tale Litleré Bjerknes, Christina Solveig Borge, Silje Vevle Nordtvedt og Troy Nøstdal, klasse VKI ved Bergen Handelsgymnasium for prosjektet:

Ungdom og skolematvaner.

Juryen uttaler:

To problemstillinger har stått sentralt i dette arbeid: (i) er det forskjeller på jenters og gutters skolematvaner, og (ii) er det forskjeller i matvaner hos elever som går på en skole med kantine sammenlignet med elver fra en skole uten kantine? For å undersøke disse problemstillingene utviklet elevene et spørreskjema som ble distribuert blant elever ved to videregående skoler i Bergen, en med og en uten kantine.

Totalt omfattet undersøkelsen 115 elever, omtrent like mange jenter som gutter. Resultatene viser en del interessante forskjeller mellom kjønn og mellom skoler; Jenter har generelt sett noe sunnere matvaner enn gutter. Elever på skole uten kantine kjøper oftere hurtigmat og er mindre fornøyd med spisemiljøet enn elever på skole med kantine.

Dette er et forskningsprosjekt som holder meget høy standard. Med utgangspunkt i litteraturstudier og intervju med anerkjent forsker på feltet, utvikles et godt instrument som benyttes til datainnsamling. Data presenteres på en ryddig og solid måte. Selve dataanalysen gjøres ved hjelp av anerkjent statistikkpakke og her demonstrerer elevene at de har god metodisk og statistisk forståelse.

I tillegg gjennomføres en god diskusjon med relevant bruk av andre kilder. Med en del bearbeiding er dette en studie som vil kunne fremstilles for et vitenskapelig tidsskrift. Juryen er kommet til at dette arbeidet er så solid og godt at det skal belønnes med 1. pris i årets konkurranse.

Lærerstipend
Holbergprisen i skolen deler ut et lærerstipend for "det beste innsendte fagdidaktiske undervisningsopplegget." Juryen har hatt 5 lærerrapporter til vurdering. Innsendt materiale er vurdert ut fra følgende kriterier:

  • hvorvidt det har vært en reell forskningsformidling mellom forskningsinstitusjoner og skoleverket
  • i hvilken grad opplegget har bidratt til å gi elevene innsikt i, og personlig erfaring med forskning og forskningsformidling
  • bruk av eksterne krefter/ekstern ekspertise
  • bruk av ulike virkemidler i forskningsprosessen
  • bruk av forskningsresultater i undervisningen
  • tverrfaglighet

Juryen har bestemt at prisen for det beste innsendte undervisningsopplegget skal tildeles Oddvar Engan, Jone Nikolai Nyborg og Ragna Marie Tørdal, Vennesla videregående skole for følgende arbeid:

”Redaksjon EiN – Etnolekter i Norden”.

Engasjementet rundt elevforskning og Holberg-prisen i skolen ved Vennesla videregående skole har sitt utspring i et pågående prosjekt kalt DialektXperten. Dette er en nettressurs som utvikles på dugnad av elever, lærere, studenter og forskere som er interessert i talemål.

Utgangspunktet for ”Redaksjon EiN – Etnolekter i Norden” er et nettbasert undervisningssamarbeid mellom skoler i Norden med det mål for øyet å skulle styrke unge menneskers interesse for og forståelse av nordisk språk og kultur.

Lærerne har tatt utgangspunkt i tidligere forskning på ungdomsspråk i Norden, og har knyttet til seg to språkforskere fra Universitet i Oslo som veiledere for elevene.

Prosjektet har en solid didaktisk forankring i et aktivt elevsyn, der elevene framstår som forskere i eget lokalsamfunn og produsenter av egne læringsressurser. Det er også forankret i læreplanene som et tverrfaglig prosjekt mellom fagene norsk og mediefag i 3. klasse på studieretning Medier og kommunikasjon.

Prosjektet har vært gjennomført som et fellesprosjekt over følgende problemstilling: ”Finnes det likhetstrekk mellom ungdomsspråk i flerkulturelle bymiljøer i Norden?”

Elevene utviklet et spørreskjema som ble distribuert til innvandrerungdom i fire nordiske byer. I tillegg ble det utarbeidet en film der ungdom og forskere fra flere land ble intervjuet. Resultatene fra dette forskningsprosjektet er svært interessante og bryter delvis med resultater fra det etablerte (norske) forskningsmiljøet.

Lærerrapporten beskriver noen av de erfaringene en har gjort underveis, og hvilke utfordringer både elevene og lærerne stod overfor. Juryen vurderer det arbeid som er nedlagt av lærerne ved Vennesla videregående skole, og som er beskrevet i lærerrapporten, som forbilledlig. Elevene får ikke bare erfaring i å utforme og gjennomføre et forskningsprosjekt, men i høyeste grad også praktisk innblikk i tverrfaglighet og samarbeid over landegrensene.

En innsikt som uten tvil bidrar til å øke den faglige interesse og nysgjerrighet.