Historisk arkiv

Vinner av beste internasjonale uke, Operasjon Dagsverk.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statssekretær Lisbet Rugtvedts tale ved tildelingen av pris for beste internasjonale uke, Operasjon Dagsverk til Lundehaugen videregående skole, 11.05.06, Stavanger.

Vinner av beste internasjonale uke, Operasjon Dagsverk.

Statssekretær Lisbet Rugtvedts tale ved tildelingen av pris for beste internasjonale uke, Operasjon Dagsverk til Lundehaugen videregående skole, 11. 05.06, Stavanger.

Takk for invitasjonen!

Jeg vil først si at jeg er svært glad for å være tilstede på denne prisutdelingen for årets beste internasjonale uke under Operasjon Dagsverk. Operasjon Dagsverk er et tiltak som gjør meg stolt over norske elever.

Operasjon Dagsverk handler om noe av det viktigste vi kan drive med i internasjonal fattigdomsbekjempelse: å sørge for at ungdom får utdanning slik at de kan skaffe seg en bedre framtid. I 2005 gikk Operasjon Dagsverk til å bekjempe menneskehandel i Brasil, blant annet gjennom å gi tilbud om utdanning som et forebyggende virkemiddel. I 2005 jobbet elever inn 28,4 millioner kroner til kampen mot menneskehandel i Brasil!

Samtidig gir OD elevene gode muligheter for å lære om viktige internasjonale forhold og til å vise at norske elever bryr seg om ungdom som lider under nød og urett. Gjennom OD kan elevene engasjere seg aktivt for å gjøre en innsats for å skape et mer rettferdig samfunn.

Det er ikke en tilfeldighet hvor vi er i dag. Det er nemlig ingen hemmelighet lenger hvem som er vinner av årets pris for beste internasjonale uke. Jeg har derfor lyst til å starte med å gratulere Lundehaugen videregående skole med prisen for beste internasjonale uke.

Jeg er ser av juryens begrunnelse at dere har gjort et imponerende arbeid og hatt et fantastisk engasjement gjennom Internasjonal Uke. Internasjonal uke er noe av det viktigste ved Operasjon Dagsverk, fordi det OD ikke bare handler om å gjøre en praktisk innsats, men også om å lære og det er under denne uka fokus settes på kunnskap.

For vår regjering er internasjonal solidaritet viktig, og det er ikke noe vi har tenkt at bistandsministeren og utenriksministeren aleine skal ta seg av. I regjeringserklæringen, den såkalte Soria- Moria-erklæringen, står det at: ”Regjeringen bygger sitt arbeid på ideen om at alle mennesker er født frie, unike og likeverdige,” og det står at ”regjeringen vil bekjempe alle former for diskriminering, undertrykking, intoleranse og rasisme.”

Kunnskap er vårt viktigste våpen for å skape en rettferdig og fredfylt verden. Kunnskapsrike elever som tenker kritisk og viser sosialt engasjement og omsorg både internasjonalt og nasjonalt, er vår beste investering for framtiden. Menneskerettigheter, demokrati, internasjonal solidaritet og bekjempelse av diskriminering og rasisme står sentralt i skolen og er verdier barn og unge skal tilegne seg.

Elevenes engasjement

  • Regjeringen ønsker engasjerte elever!
  • Vi ønsker en skole som lærer elevene å ta sosialt ansvar og å vise omsorg. Vi trenger elever med kritisk sans! Dette ser jeg på som en av de største utfordringene for norsk skole fremover. Her står det internasjonale aspektet i en særstilling.
  • Regjeringen ønsker en skole som legger til rette for at elever kan engasjere seg i mer enn bare i skolefaglige spørsmål. Vi ønsker elever som engasjerer seg nasjonalt og internasjonalt i for eksempel arbeid mot rasisme og diskriminering, arbeid for forståelse, interkulturell dialog og bærekraftig utvikling. Jeg setter derfor stor pris på det arbeidet dere Operasjon Dagsverk gjør.

Jeg ser at Operasjon Dagsverk har valgt Redd Barnas prosjekt ”Skuddsikker skole” og Nepal som tema og samarbeidsland for Operasjon Dagsverk 2006. Jeg er glad for at dere tar tak i denne konflikten, der barn blir utsatt for vold i forbindelse med skolegang. Jeg kan fortelle at Kunnskapsdepartementet også over flere år har hatt et samarbeid med det Nepalske utdanningsdepartementet for å bidra for best mulig utvikling i Nepals skoler.

Jeg ønsker dere lykke til med prosjektet, og gleder meg til å se hvordan det går med det framover mot høsten og Operasjon Dagsverk 2006.

Helt til slutt vil jeg igjen få takke for at jeg fikk komme hit i dag, og ønske dere lykke til alle sammen med arbeidet med Operasjon Dagsverk i framtiden. Jeg håper vi kan fortsette den gode dialogen vi har med dere. Jeg vil at dere skal vite at dere har vår støtte i arbeidet.