Historisk arkiv

Åpning av energi- og miljø-lab ved HiO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedals tale i forbindelse med åpning av testlaboratorium ved Høgskolen i Oslo, Høgskolen i Oslo og stiftelsen Vekst, HiO, Pilestredet 35, HiO og Stiftelsen Vekst. 05.09.07.

Kjære dekan, ansatte og studenter ved Høyskolen i Oslo, stiftelsen Vekst og andre samarbeidspartnere fra næringslivet.  Godtfolk!

 

Først vil jeg gratulere dere med nye, flotte lokaler og laboratorie-fasiliteter! 

Det er ikke tvil om at vi står ved en milepæl for teknologimiljøet ved Høgskolen i Oslo. Eller som dere selv sier det; fra i dag av har studenter, forskere og energi- og miljøbransjen en unik mulighet til å utforske fremtidens teknologi.  

Det er en ære å få stå for åpningen av testlaboratoriet, med blant annet et rom fylt med det fremste av teknologi som kan bidra til bedre innemiljø. 

Som kunnskapsminister tenker jeg på betydningen denne type teknologiutvikling har å si for læring. Godt inneklima er kanskje den viktigste delen av det fysiske miljøet i skolene. Siden innemiljøet er helt avgjørende for elever og studenters læringssituasjon, er jeg spesielt glad for at vi har dyktige fagmiljø som arbeider for å utvikle og teste nye teknologiske løsninger som kan gi bedre læringsforhold i klasserom. Løsninger som gir oss et sunnere og energibesparende arbeidsmiljø.  

Det er krevende å få til gode samarbeidsrelasjoner mellom fagmiljø i næringsliv og fagmiljø ved institusjoner som Høgskolen i Oslo. Tross ambisjoner om tettere samarbeid er det helt klart at både høgskolene og bedriftene er stilt overfor mange potensielle hindringer. Ulik misjon, forventning og tidsperspektiv er bare noen av utfordringene slike samarbeidsrelasjoner må overkomme. Dere har derfor all grunn til å være stolt av det dere allerede har oppnådd gjennom samarbeid. Det er et tegn på kvalitet at næringslivet investerer i tid og utstyr for å få et godt partnerskap med fagmiljøet på høgskolen.  

Slik jeg har forstått det, markerer denne dagen starten på et tett samarbeid. Det er et klart mål for regjeringen at det forsknings- og utviklingsarbeidet som foregår på høyskoler og universitet skal bidra til innovasjon i næringslivet.

Med etableringen av det nye testlaboratoriet ser vi tydelig at dette også går andre veien. Siden mye nyskaping innen produktutvikling og teknologi foregår i bedrifter, er fagmiljøene ved høyskolen avhengig av at næringslivet deler kunnskap om hva som foregår ”der ute”. Ved å etablere en testlab i høyskolens lokaler bidrar næringslivet utvilsomt til at fagmiljøene kan utnytte sin kompetanse bedre.  

Regjeringen har som kjent et mål om å øke forskningsinnsatsingen i næringslivet betydelig. (ref. 2% av BNP innen 2020) Da er ingenting bedre enn at næringslivet gjør dette i samarbeid med forskningsinstitusjoner som Høgskolen i Oslo! Oppfordringen min til dere idag er som trønderen Nils Arne Eggen kort og godt ville sagt det; ”(fortsett å ) Spill hverandre gode! ” 

Jeg har også en oppfordring til studentene. Dere har nå en mulighet til å få direkte kjennskap til teknologi innen deres fagområde som andre studenter bare kan drømme om. Jeg håper dere bruker denne muligheten godt! 

Ingeniørfagene har de siste årene slitt med stort frafall av studenter underveis i studiet. Og jeg kan gjerne forestille meg at når dere sitter og sliter med partielle differensiallikninger og termodynamikk er det sikkert ikke så lett å ha fokus på hva som egentlig er målet. På mange måter er et laboratorium som dette en påminnelse om at ingeniøryrket ikke bare handler om beregninger, testing og bearbeiding av materialer. Det handler om å finne nye løsninger! Løsninger som for eksempel kan gi oss et bedre innemiljø.  

Vi trenger flinke og samfunnsbevisste ingeniører. Vi har altfor få forskere innen teknologiske fag. Med det nye utstyret vil det uten tvil være rom for å lære på en praktisk og effektiv måte. Jeg håper muligheten til å teste ut denne teknologien gir dere inspirasjon til å være med å videreutvikle den! Det trengs flere som dere, både i kommuner, statlige virksomheter og privat næringsliv. Jeg håper derfor dere gir alt for å komme ut av høgskolen som dyktige spesialister, som er forberedt på å løse fremtidas energi- og miljøutfordringer! 

Allerede har næringslivspartnerne fylt et helt rom med ”gadgets” /”ingeniørleker”/”godsaker” som dere kan leke med /utforske. Det er en stor mulighet dere her har fått, og det regner jeg med at dere vet å dra nytte av. Dere gjør en kjempeviktig jobb, som nå kan komme enda flere til gode.

Med et slikt laboratorium regner jeg med at andre fagmiljø, både her og ellers i landet, kan bli litt misunnelige. Jeg regner med at ledelsen jobber for at dette partnerskapet skal få smitteeffekt, slik at de andre teknologimiljøene også kan få muligheten til å utnytte det fremste av næringslivets teknologi og teknologer i forskning og undervisning. 

Jeg har verken blomster eller noen fysisk gave med meg her i dag. Kunnskapsdepartementet pleier kun å ha med seg slike ting når vi åpner hele institusjoner, eller større oppussinger. 

Men – tro altså ikke at jeg kommer tomhendt. Det har seg nemlig slik at Kunnskapsministeren vært år har mulighet til å tildele penger som skal gå til vitenskaplig utstyr. Det dreier seg da om engangsinvesteringer.

Litt problematisk er det selvfølgelig at alle institusjoner i Norge har gode formål å bruke pengene på. Men  - det er altså slik at jeg har med meg fem millioner kroner som skal brukes på vitenskaplig utstyr i dette bygget.

Og dette er jo når alt kommer til alt minst like hyggelig som et bilde dere kan ha på veggen? Med dette vil jeg signalisere at vi har store forventninger til den videre utviklingen av høyskolen i Oslo sin satsing på forsknings- og læringsmiljøet her i Pilestredet 35! 

Men nå regner jeg med dere er spent på å se det dere allerede har fått på plass av teknologisk snadder, så vi skal kanskje bevege oss opp til laboratoriet?

Jeg har forstått det slik at inngangen til den nye testlab’en er sperra med silkebånd?