Historisk arkiv

Åpningstale ved offisiell åpning av tilbygg til Norges musikkhøgskole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedals tale ved åpningen av tilbygg for Norges musikkhøgskole, Oslo, 04.10.07

Kunnskapsminister Øystein Djupedals tale ved åpningen av tilbygg for Norges musikkhøgskole, Oslo, 04.10.07

Deres majestet. Ærede gjester!

Det er en stor glede for meg å overta dette tilbygget til Norges musikkhøgskole på vegne av Kunnskapsdepartementet.

Det er samtidig all grunn til å feire at man nå har fått et nytt og funksjonelt høyskolebygg, i en tid da realisering av statlige bygg ikke bestandig er like lett å få til.

Mange av dere som er til stede her, har deltatt i en lang og vanskelig prosess for å få byggesaken i havn. Hovedbygget her på Majorstua ble innviet i 1989, og var et flott og avansert anlegg,  tilpasset aktiviteten på den tiden. Men reformene i høyskolesektoren på 1990-tallet omfattet også høyere musikkutdanning, og fra 1996 ble Østlandets musikkonservatorium slått sammen med Norges musikkhøgskole. Dette aktualiserte raskt behovet for ytterligere plass og bedre samorganisering. Initiativet til et nytt bygg ble tatt for å dekke begge disse behovene. Det er i den sammenheng grunn til å minnes en rekke interessante uttalelser fra budsjettbehandlingen i Stortinget på denne tiden, som påpeker at samlokalisering er nødvendig og bør gjennomføres ”i nær framtid.”

Det skulle imidlertid vise seg å bli en stor utfordring å finne en egnet tomt til den videre utbyggingen, et tema som engasjerte mange både i departementet, i Statsbygg og ikke minst ved høyskolen. Som noen vil huske, omfattet drøftingene også en mulig overtakelse av bygget hvor Menighetsfakultetet holder til. Men dette alternativet ble forlatt, da det ble vanskelig å finne en erstatningstomt til et nybygg for MF. Så kom man til slutt fram til at det var mulig å utnytte arealet på nabotomta, til tross for de utfordringene dette innebar. Statsbygg ble engasjert til å utrede mulighetene og fikk etter hvert i oppdrag å prosjektere tilbygget fram til et forprosjekt. Gleden var stor da Stortinget, ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett for 2003, vedtok startbevilgningen til byggeprosjektet.

Selve byggeprosessen har heller ikke vært helt problemfri, men hovedsaken på denne dagen må likevel være at vi er kommet i mål! Det er blitt nye øvings - og lærerrom, et auditorium som også kan brukes som konsertlokale og undervisningsrom for kammermusikk. Det er blitt nye teori-rom og nye lydstudioer. Og i hovedbygget er det, som en del av prosjektet, blitt ombygging med utvidelse av administrasjonslokaler, bibliotek og kantine. Alt sammen nytt og funksjonelt.

Bygget har fått en god innpassing i et område med flere universitets- og høyskolebygg. Og vi kan alle glede oss over at det er lagt inn 2 millioner kroner til kunstnerisk utsmykning. Dette vil heve kvaliteten ved bygget ytterligere og skape trivsel for både studenter og lærere.

Universitets- og høyskolesektoren har også de siste 3-4 årene vært gjennom krevende prosesser, spesielt knyttet til gjennomføringen av Kvalitetsreformen. Departementet er imponert over den kraft som er lagt inn i omstillinger -  både faglig og organisatorisk -  i hele universitets- og høyskolesektoren.

Men det er ikke departementet og politikere som kan skape nødvendig faglig kvalitet. Den oppgaven kan bare skje i et samvirke mellom fagpersonale, administrasjon og studenter på det enkelte lærested. Departementets oppgave er å definere overordnede krav og forventninger til institusjonene, og samtidig gi stabile og gode rammevilkår for styring.

En viktig rammebetingelse er nettopp gode lokaler. Med de fine og funksjonelle byggene dere nå har, ligger forholdene utmerket til rette for å skape et godt læringsmiljø. Et uttrykk for det gode arbeidet som drives, er at dere med et tverrfaglig kammermusikkprosjekt, oppnådde 2. plass i konkurransen om Kunnskapsdepartementets utdanningskvalitetspris for 2007. Og de rekordhøye søkertallene til høyskolen de senere åra bekrefter dette inntrykket av høy kvalitet.

God kvalitet i den faglige virksomheten er også avhengig av godt utstyr. Jeg tillater meg derfor å komme med en liten budsjettlekkasje foran framleggelsen av statsbudsjettet for 2008 i morgen. Der blir det foreslått en særskilt utstyrsbevilgning til Norges musikkhøgskole på 2 millioner kroner. Beløpet skal brukes til to nye konsertflygler, her i Lindemansalen og i Levinsalen, samt en ny harpe. Jeg er overbevist om at disse midlene kommer godt til nytte!

Avslutningsvis vil jeg så takke for et godt samarbeid med Statsbygg og høyskolen under byggesakens gang og takke Statsbygg for vel utført arbeid. Jeg har med dette gleden av å stille tilbygget til disposisjon for Norges musikkhøgskole ved rektor Eirik Birkeland på vegne av alle brukerne. Til lykke med de nye lokalene og gratulerer med dagen!