Historisk arkiv

Lærebok-tøv fra Bergens Tidende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I Bergens Tidende 5. oktober beskyldes jeg på lederplass både for å ikke gjøre jobben min, for slumseri og likegyldighet. Dette er en grov forvrengning av virkeligheten rundt læreboksituasjonen, skriver kunnskapsminister Øystein Djupedal i et innlegg i Bergens Tidende 8. oktober.

Innlegg av kunnskapsminister Øystein Djupedal i Bergens Tidende 8. oktober 2007.

I Bergens Tidende 5. oktober beskyldes jeg på lederplass både for å ikke gjøre jobben min, for slumseri og likegyldighet. Dette er en grov forvrengning av virkeligheten rundt læreboksituasjonen.  

Som Bergens Tidende vet hadde jeg den 3. oktober et møte med representanter for forlagene og distributørene av læremidler for å oppklarer hvorfor mange elever sitter uten lærebøker og for å sikre oss at dette ikke skal skje igjen.  Jeg fikk forsikringer om at alle de bestilte læremidlene vil være ute hos elevene i løpet av to uker, det er det aller viktigste akkurat nå. 

Jeg er selvfølgelig klar over at forlagene ikke alene kan klandres for den situasjonen som er oppstått. Det er en også rekke andre årsaker til leveringsproblemene, hvor flere parter må ta noe av skylden: 

• Bestillingene på skolebøker fra fylkeskommunene har kommet sent, mange også etter skolestart.

• Forlagssentralen har opplevd store leveringsproblemer, pga. nybygg og nye datasystemer.

• Etterbehandling av bøker, som plasting og påføring av strekkoder, har også vært en flaskehals.  Denne etterbehandlingen er det fylkeskommunene selv som har ønsket. 

Det blir uansett alt for enkelt å rope på staten og kunnskapsministeren når ting har gått galt, slik Bergens Tidende gjør.  I følge lederen skulle jeg ikke bare ha gjort noe når læremidlene ikke forelå ved skolestart, jeg skulle ha gjort noe allerede når fylkeskommunene la ut anbud for å kjøpe læremidler. Jeg skulle latt "formelle styringsprosedyrer for ulike forvaltningsnivå vike". Jeg skulle altså sett bort i fra at vi har et lokaldemokrati her i landet, og overstyrt de folkevalgte representantene i fylkeskommunene. Dette skulle jeg sågar ha gjort midt i et kommune- og fylkestingsvalg. Etterpåklokskapen til Bergens Tidene hører ikke hjemme i den politiske virkelighetens verden, jeg hadde nær sagt heldigvis.  

Det jeg derimot har gjort er å sikre at det blir bevilget 287 millioner ekstra over statsbudsjettet, for å kompensere de merutgifter fylkeskommunene har fått som følge av den viktige reformen som sikrer gratis læremidler til elever i videregående opplæring.  

Imidlertid er jeg aller mest opptatt av å se framover – og bidra til å sørge for at dette ikke gjentar seg. Jeg er overbevist om at alle de involverte har lært av det som har gått galt og vil gjøre sitt ytterste for å unngå en slik situasjon. I tillegg vil det faktum at de kontraktene fylkeskommunene har gjort med bokhandlerne og forlagene i hovedsak gjelder for flere år, medføre at nye anbudsrunder ikke blir et potensielt forsinkende ledd. Jeg vil følge opp saken i et møte med partene på nyåret for å forsikre meg om at alle ledd fungere som planlagt uten å ”la alle styringsprosedyrer vike”. Dersom Bergens Tidende har konstruktive råd som har betydning for framtiden – ja, så hører jeg gjerne på dem.