Historisk arkiv

Nye kulturskoler viser vei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Politisk rådgiver Roger Pedersens innlegg ved utnevningen av to nye demonstrasjonskulturskoler, 21.05.07, Trondheim.

Politisk rådgiver Roger Pedersens innlegg ved utnevningen av to nye demonstrasjonskulturskoler, 21.05.07, Trondheim.

Takk for invitasjonen til dette ærefulle oppdraget jeg har her i dag. Som dere sikkert kjenner til, ble demonstrasjonsskoleordningen innført i 2002, mens demonstrasjons-bedriftsordningen ble innført i 2003. Målet var da, som nå, å synliggjøre og motivere for kvalitetsutvikling i grunnopplæringen gjennom erfaringsspredning og gode eksempler. Fram til nå har det i alt vært 61 skoler og 25 bedrifter som har vært involvert i ordningen hvorav 16 skoler og 8 bedrifter er aktive med i ordningen nå – våren 2007.

Dere som er her i dag, er godt kjent med hva oppdraget som demonstrasjonsvirksomhet består i, nemlig å sørge for erfaringsspredning av lokalt utviklingsarbeid gjennom å vise fram strategier, prosesser og systematisk og metodisk arbeid som har ført til et bedre læringsmiljø, gitt økt læringsutbytte og økt lokalt samarbeid.

Den jobben dere og forgjengere før dere har gjort, har vært så vellykket at vi derfor har bestemt at demonstrasjonsordningen skal fortsette. Men for å få til et best mulig resultat ønsker vi nå å ta gjennomgang av nåværende kriterier før det blir sendt ut ett nytt utlysningsbrev. Vi håper vi kan få sendt dette ut før skoleslutt, slik at 6 nye demonstrasjonsskoler og 4 nye demonstrasjonsbedrifter blir utnevnt i løpet av høsten 2007.

De positive erfaringene vi har hatt med demonstrasjonsskolene og -bedriftene, var også en direkte årsak til at vi våren 2006 valgte å innlemme kulturskolene i ordningen. Det har vi ikke angret på, og en grunn til at vi gjorde det, var bl.a. å bidra til at målene i St meld nr 39 Om kunst og kultur i og i tilknytning til grunnskolen skulle bli en realitet.

De to aller første demonstrasjonskulturskolene ble som kjent Larvik kulturskole og Trondheim kommunale musikk- og kulturskole. De rapportene vi har fått fra dere og om dere tyder på stor aktivitet! Det er bra! Og dere har fortsatt ett år igjen! Bruk den tiden like godt som dere har brukt tiden frem til nå!

Kulturskolenes utforming og tilbud avhenger av en rekke lokale forhold, og de lokale variasjonene er store. Som de skal være. Vi ønsker at tilbudet skal tilpasses lokale forhold. Det er nå etterspørsel etter den kompetanse dere besitter, blant annet fordi det nå drøftes hvilken retning kulturskolene skal utvikle seg i. Dialog mellom skolene og synliggjøring av gode eksempler er derfor svært nyttig. De tilbakemeldingene vi har fått, er tydelige på at den sentrale rammeplanen for kulturskolene med stor grad av lokal valgfrihet for tilpasning, oppleves som verdifull.  

Vi får også tilbakemelding på at innlemmingen av kulturskolene i demonstrasjonsvirksomheten betyr mye for feltet. Det gir status til denne typen opplæring ved at kulturskolene blir sett. Det gir også mer tyngde internasjonalt. Det er vi glad for – for det var også meningen. For kunst og kultur betyr mye for den rød-grønne regjeringen. Det er bakgrunnen for at vi innlemmet kulturskolene i denne ordningen, for videreføringen av Den kulturelle skolesekken, for regjeringens satsing på "Kulturløftet" hvor hovedmålet er at én prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål innen 2014, og for at vi i vinter åpnet et nytt nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen. 20. februar åpnet statsråden senteret ved Høgskolen i Bodø og det var et fantastisk kulturprogram. Vi håper at mange, mange skoler i Norge vil dra nytte av senterets arbeid og på den måten sette kunst og kultur på dagsordenen.

Så til litt av det praktiske rundt utnevningen av årets demonstrasjonskulturskoler. Kommunene ble tidligere i år invitert av Utdanningsdirektoratet til å nominere sine kulturskoler. Inntil to nye kulturskoler skulle velges av en jury for perioden 2007-2009.

Demonstrasjonskulturskolene får i likhet med de øvrige demonstrasjonsvirksomhetene et tilskudd på kr 500 000 per år. Og kriteriene som har vært lagt til grunn for nominering, er:

  • Pedagogisk og faglig arbeid som vektlegger kreativitet og nytenking
    Dokumentasjonen må vise til resultater i forhold til f.eks. metodebruk, elevmedvirkning og læringsmiljø som motiverer og stimulerer dagens barn og unge til å lære.
  • Utvikling av kulturskolen til et lokalt ressurssenter
    Dokumentasjonen må vise resultater fra samarbeidsmodeller med grunnskolene, frivillige organisasjoner og kulturlivet ellers. Gode samarbeidsmodeller om kulturskoleundervisning i en utvidet skoledag, modeller for sambruk av lærerressurser og lokaler, og samarbeid om Den Kulturelle Skolesekken vil bli vektlagt.
  • Arbeid med å reflektere samtidens kulturelle mangfold
    Dokumentasjonen må synliggjøre resultater i forhold til at undervisningen skal reflektere samtidens kulturelle mangfold, både når det gjelder det flerkulturelle aspektet og moderne uttrykksformer.  
  • God og tydelig ledelse
    Dokumentasjonen må vise til effektiv ressursutnytting og gode resultater i forhold til fleksibel organisering av opplæringen, god ledelses- og personalutvikling og etablerte arenaer for medbestemmelse.

For å bli nominert må kulturskolene synliggjøre og dokumentere resultater i forhold til alle kriteriene. Skolen bør kunne vise en klar profil på ett område. Dokumentasjonen kan være av ulik karakter, for eksempel plandokumenter, dokumentasjon på ekstern eller intern vurdering, kartleggingsmateriell, brukerundersøkelser, uttalelser fra skoleeier eller andre aktuelle samarbeidsaktører.

Så enda litt mer om de formelle søknadsprosedyrene; Søknadene er sendt til skoleeier, videre til Fylkesmannen og så til Utdanningsdirektoratet. Det kreves en dokumentasjon på at søknadene er blitt behandlet i aktuelle fora, for eksempel i skoleutvalg, samarbeidsutvalg, styre/privat eier, og at søknaden er drøftet med relevante arbeidstaker-organisasjoner. Skoleeiere må også kunne vise til at de har besøkt skoler som blir foreslått. Søknadene som kom inn til Utdanningsdirektoratet er deretter behandlet av en egen jury.

Som dere skjønner, ingenting er overlatt til tilfeldighetene…. Og de som har hatt det siste ordet, er juryen bestående av;

  • Nils Erik Hindsverk, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag
  • Oddvin Vatlestad, Norsk kulturskoleråd
  • Lisbeth Bakkestad, Utdanningsforbundet
  • Brita Helleborg, Foreldreutvalget for grunnskolen
  • Odd Terje Lysebo, Larvik kulturskole

Det kom inn 11 søknader fra 9 fylker. Juryene melder om mange gode søknader, og visstnok var det en krevende jobb å kåre to demonstrasjons-kulturskoler for perioden 2007-2009.

Den første skolen er:
Time kulturskole på Bryne i Rogaland  

Gratulerer så mye til dere! Men før dere kommer opp og mottar det synlige bevis på utnevningen, vil jeg lese juryens begrunnelse for hvorfor dere ble valgt.

Juryens begrunnelse:
"Time kulturskole utmerker seg ved at fleksibelt metodevalg og elevmedvirkning står i sentrum. De har utstrakt samarbeid med aktører utenfor egen organisasjon.

Kulturskolen har en fleksibel organisering av undervisningen som resulterer i grupper satt sammen på tvers av alder, instrument og skolekrets.

Time kulturskole når mange, og skolen har høy deltakelse av innvandrere i vanlige kulturskoleaktiviteter. Spennende er også samarbeidet med språkstasjonen i forbindelse med norskopplæring for voksne. Time kulturskole har gode tilbud for barn og unge med psykiske og fysiske funksjonshemninger.

Kulturskolen i Time er en sentral aktør i forbindelse med gjennomføringen av ”Den kulturelle skolesekken” i kommunen. De har en god ressursutnyttelse ved samlokalisering og felles lærerstillinger."

Jeg vil be Time kulturskole om å komme opp og motta prisen.

Den andre demonstrasjonskulturskolen er:
Kulturskolen i Tolga i Hedmark  

Juryens begrunnelse:
"Kulturskolen i Tolga er gjennom kreativitet og samarbeid en drivkraft i en liten kommune der 85 % av grunnskolens elever deltar i kulturskolens tilbud.

Kulturskolen fremhever seg blant annet med en modell for organisering med grunnskolen i Tolga. Organiseringen har styrket det faglige samarbeidet mellom grunnskolen og kulturskolen, her gjennom fleksibilitet i forhold til tidspunkt for undervisningen og samarbeid om pedagoger. Skolen har også et nært samarbeid med barnehagen med spesielt fokus på sang.

Skolen kan vise til god bredde i tilbudet som musikk, dans, animasjon, skapende skriving, billedkunst og drama.

Tolga har tatt imot mange flyktninger, og kulturskolens tilbud er viktig i kommunens integreringsarbeid.

Kulturskolen har utviklet et interkommunalt samarbeid med nabokommuner for å gi viderekommende elever ekstra utfordringer og styrke elevenes faglige og sosiale nettverk."

Nå er det vel noen flere stolte "vinnere" som vil komme frem og motta sin æresbevisning, tenker jeg.. ?

Til slutt vil jeg ønske begge kulturdemonstrasjonskulturskolene lykke til og jeg håper at mange av de andre kulturskolene vil ta kontakt med dere for å lære av dere. Nok en gang gratulerer, og dere får hilse så mye hjem til kollegaer, elever, foreldre og andre som har bidratt. Takk for oppmerksomheten og lykke til videre med samlingen her i dag og i morgen.