Historisk arkiv

Nye nasjonale prøver

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Innlegg av kunnskapsminister Øystein Djupedal i Aftenposten om nasjonale prøver.

Innlegg av kunnskapsminister Øystein Djupedal i Aftenposten om nasjonale prøver, 25.04.07.

Regjeringen har i Soria Moria erklæringen lovet at de nasjonale prøvene skal forbedres og det er vi nå i ferd med å følge opp.  Utdanningsdirektoratet har, på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet utviklet et helt nytt rammeverk for de nasjonale prøvene, i nært samarbeid med forskere og i dialog med organisasjonene og KS.

Aftenposten gjør 18. april et nummer av at det legges stor vekt på flervalgsoppgaver, såkalte "kryss-av-oppgaver". Siden slike oppgaver ble brukt på 70-tallet har det foregått en stor faglig uvikling.  Det er derfor svært tendensiøst å sette likhetstegn mellom tidligere tiders oppgaver og de som nå er utviklet. Jeg vil samtidig peke på at de nasjonale prøvene omfatter flere typer oppgaver, ikke bare flervalgsoppgaver. 

Flervalgsoppgaver har en rekke gode egenskaper som gjør dem godt egnet for nasjonale prøver. Flervalgsoppgaver gir pålitelige resultater innenfor en kortere tidsramme, de krever mindre skriveferdigheter slik at svake elever får vist hva de kan i lesing og regning, de er enkle å rette og rettingen blir rettferdig. Et av regjeringens viktige anliggender for nasjonale prøver er at prøvene skal være enkle å gjennomføre og ikke legge beslag på for mye av verken lærernes eller elevenes tid. Tiden på skolen skal først og fremst skal brukes til læring, ikke til testing.

Prøvene som ble utviklet og gjennomført av Kristin Clemet skapte sterke reaksjoner både blant lærere og elever. I samarbeid med organisasjonene har vi derfor utviklet nye type prøver og redusert omfanget av disse. SV og regjeringen er helt tydelige på at kvalitetsvurdering er viktig og nødvendig.

Det er litt trist at Aftenposten heller ikke greide å gjengi svarene på oppgavene riktig i sin presentasjon da redaksjonen selv hadde endret ett av svarene. Dette ble heldigvis korrigert dagen etter. Flere eksempeloppgaver, også eksempler på åpne oppgaver, er lagt ut på Utdanningsdirektoratets hjemmesider. De nasjonale prøvene skal gjennomføres til høsten på 5. og 8 trinn, i lesing på norsk og engelsk og i regning.