Historisk arkiv

Regjeringen følger opp KRL-dommen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Innlegg i avisen Vårt Land av statssekretær Lisbet Rugtvedt, Kunnskapsdepartementet, 13.12.07.

Jeg ser av flere innlegg i Vårt Land at regjeringens forslag om endringer i bestemmelsene om  KRL-faget vekker debatt. Det er positivt og nødvendig med debatt, og det er derfor slike forslag sendes på høring. Men det er en fordel om de som deltar i debatten, har lest forslagene til endringer før de uttaler seg, enten de nå er biskoper, partiledere eller stortingsrepresentanter. 

Den 29. juni i år avsa den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) dom om KRL-faget og fritaksreglene. EMD fastslår at det opprinnelige faget og ordningen med begrenset fritak er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

Regjeringen har ikke ønske om å tone ned vår egen kulturarv, slik de fleste kritikere later til å tro. Tvert imot står det i høringsnotatet at læreplanen skal ha mer stoff om kristendommen enn om andre religioner og livssyn. Dette begrunner vi med at kristendommen har hatt stor betydning historisk og som kulturarv.  

Forslag til endringer i læreplanen for KRL-faget er ennå ikke sendt på høring. Læreplanen var ny til Kunnskapsløftet i 2005 og tok kritikken fra EMD alvorlig. Kunnskapsløftet har kompetansemål i alle fag, men beskriver ikke arbeidsmåter i fagene. Dette er skolenes ansvar. Kunnskapsløftet sier altså ikke noe om aktiviteter i KRL-faget, bare om den kunnskapen elevene skal tilegne seg. Departementet vil derfor ikke foreslå å endre kompetansemålene i faget. Skolene vil derfor heller ikke ha behov for nye læremidler.  

Hovedendringen i forslaget er å fjerne det avsnittet i loven som beskriver innholdet i faget fordi EMD har flere kritiske kommentarer til avsnittet. Videre er det tatt inn i bestemmelsen at undervisningen skal være objektiv, kritisk og pluralistisk, et direkte sitat fra dommen. Videre foreslår regjeringen å endre navnet på faget til Religion, livssyn og etikk. Da tydeliggjør vi at alle religioner og livssyn skal behandles kvalitativt likeverdig, noe som dommen krever. 

Norge anno 2008 er et flerkulturelt samfunn der alle religioner har krav på samme respekt. Derfor er det viktig at skolen gir kunnskap om religioner og livssyn på en objektiv måte med likeverdig behandling av dem. 

Jeg forventer at alle som deltar i denne viktige debatten, er enige i at vi skal følge menneskerettighetene. Regjeringen ønsker å bidra til et fag der alle elever kan delta og få kunnskap, utvikle respekt og forståelse og delta i dialog om religioner, livssyn og etikk.