Historisk arkiv

Tale ved åpningen av det tysk-norske ungdomsforumet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedals tale ved åpningen av det tysk-norske ungdomsforumet, Zeche Zollverein, Essen, 17. oktober 2007

Kunnskapsminister Øystein Djupedals tale ved åpningen av det tysk-norske ungdomsforumet, Zeche Zollverein, Essen, 17. oktober 2007      

Et glimt av fremtiden for norsk-tyske relasjoner

Kjære norske og tyske deltakere på ungdomsforumet, kjære gjester,

Det er en stor glede for meg å være her i Essen, i Zeche Zollverein for å åpne det første tysk-norske ungdomsforumet. I denne imponerende kulturinstitusjonen som for kun få år siden var en nedlagt kullgruve, skal vi i dag starte et nytt kapittel i det tysk-norske samarbeidet. Det er første gang et norsk-tysk ungdomsforum arrangeres, men jeg håper og tror at det ikke blir det siste. Det er gledelig å se så mange unge mennesker som er interessert i læring på tvers av landegrenser, kultur og språk. Jeg er helt sikker på at dere vil få en lærerik og uforglemmelig opplevelse.

Grunnen til at dere er her, er fordi vi i myndighetene synes forholdet mellom Norge og Tyskland er viktig. Tyskland er Norges nest største handelspartner og eksportmarked. Nesten halvparten av alle utenlandske turister i Norge er tyskere. Og norske bedrifter er mer tilstede i Tyskland enn noen gang før. I dag åpner for eksempel norske Statkraft et stort nytt gasskraftverk ikke så langt herfra. For at disse gode relasjonene skal fortsette er vi avhengig av fortsatt interesse for å reise til, lære om og snakke med hverandre. Med andre ord: vi trenger sånne som dere. To dager i hverandres selskap er en god start, og jeg håper den kan gjøre dere interessert i å lære mer.

Den norske regjeringen har nettopp lansert en ny strategi for samarbeidet med Tyskland, hvor alle de viktige samarbeidsområdene er fremhevet, og nye tiltak er foreslått. Som Kunnskapsminister er jeg opptatt av samarbeid innen utdanning. Og her har Tyskland og Norge veldig gode forbindelser. Hvert år deltar over ett tusen elever, studenter, lærere og forskere i mobiliteten mellom Norge og Tyskland. Men vi kan alltid bli bedre.

En viktig institusjon i de tysk-norske relasjonene er den tyske skolen i Oslo, hvor rundt 200 elever hvert skoleår fra 1980 frem til i dag har kunnet ta hele grunnskolen på tysk og norsk. Etter en god dialog mellom tyske og norske myndigheter ser det nå ut til at skolen fra høsten 2008 også vil tilby videregående opplæring.

Jeg vil oppfordre dere som har valgt å gripe muligheten for å delta her i dag til også å bruke de mulighetene som finnes for å studere i Norge eller Tyskland. Det finnes mange ulike muligheter for et kortere opphold, både gjennom avtalene som skoler og universiteter har, og gjennom EUs programmer for mobilitet. Vi har også “Gjør det!”, som er et bilateralt utvekslingsprogram mellom Norge og Tyskland som gir støtte til utveksling av elever, lærlinger og unge arbeidere. Gjennom å delta i slike programmer øker dere mulighetene på arbeidsmarkedet og får en uvurderlig kulturell kompetanse på kjøpet. Eller kanskje noen av de norske elevene har lyst til å studere en hel grad i Tyskland? Det er også mulig, med støtte fra Lånekassen. Norge trenger elever og studenter som er interesserte i å lære språk og som kan bidra til at vi blir et land med høy språkkompetanse.

Jeg håper at det dere opplever her i Essen disse dagene kan inspirere til å holde kontakten, til å reise, og til å lære språk. Det er dere som skal bygge det tysk-norske forholdet videre. Det vi ser her i dag er et glimt av fremtiden for de norsk-tyske forbindelsene: hvor vi skal fortsette å møtes, diskuterer viktige tema og lære av hverandre.

Jeg ønsker dere lykke til med et spennende arrangement, og ser frem til å høre mer om hva dere får ut av disse to dagene her i Essen.

Takk.