Historisk arkiv

Ungdommens Kritikerpris 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedals tale ved Ungdommens Kritikerpris, i regi av Utdanningsdirektoratet i samarbeid med Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk kritikerlag og Den norske Forleggerforening, 28.02.07, Oslo.

Kjære jurymedlemmer, Foreningen !les, forfattere og forlagsfolk og andre gjester!

Takk for invitasjonen til å delta ved utdelingen av Ungdommens Kritikerpris 2007! Jeg synes det er en hyggelig del av jobben som kunnskapsminister å få være i ulike settinger. Ved denne anledningen har elever lagt ned tid og krefter på noe som har mye med læring og opplevelse å gjøre, men som også har betydning ut over selve skolearbeidet.

Samtidig får vi alle, ikke minst elevene, anledning til å hilse på lys levende forfattere og forlagsfolk. Det er spennende! Hva hadde skolen vært uten dere!?

Før jeg går videre, har jeg lyst til benytte anledningen til å gratulere Ketil Kolstad som Foreningen !les’ nye leder! Lykke til med en utfordrende og viktig jobb! Samtidig ønsker jeg å få sagt at du har et strålende forbilde i tidligere leder, Aslak Sira Myre.

Noe som også gleder meg som kunnskapsminister, er at tiltak som departementet har satt i gang, virker slik det er ment. – For det er jo slett ikke alltid! Strategiplanen 2004-2007 Gi rom for lesing!, er et slikt tiltak. Målsettingen er å heve leseinteressen blant elever og lærlinger.

Jeg mener at vi har grunnlag for å si at leseinteressen blant barn og unge er blitt stimulert, blant annet som følge av Gi rom for lesing! Ikke minst har Foreningen !les’ hatt mange oppfinnsomme aktiviteter og tiltak som har betydd mye for barn og unges leselyst og leseglede. Det har imponert meg stort! Mange unge som tidligere leste lite eller ingenting, leser nå bøker. Ja, noen leser til og med dikt! Og det ut i fra egen interesse, og frivillig. Det er ikke dårlig! Det gleder meg virkelig når jeg ser at mange barn og unge har ekte leseglede, og derved mulighet til å ta del i de mange gleder og fantasireiser som kan skjule seg mellom to bokpermer.

Lesing er også en av de grunnleggende ferdighetene som skal styrkes i reformen Kunnskapsløftet, som omfatter både grunnskole og videregående opplæring.

Det er mange mål i læreplanverket for grunnopplæringen som henger nøye sammen med å stimulere leseferdighet og gi lesetrening.

For min egen del ble jeg etter hvert glad i å lese bøker som barn, og jeg leste jeg ganske mye, både faglitteratur og skjønnlitteratur. Det er jeg ikke minst glad for nå, når jeg er satt til å lede Regjeringens arbeid med opplæring og utdanning av barn og unge.

Ungdommens Kritikerpris ble utdelt for første gang i fjor. Prisen er ment å stimulere nysgjerrighet og refleksjon til dere elever, å øke innlevelse i andre mennesker og forståelse for samfunnet rundt dere. Lesing og litteratur er en portal til alt dette.

Arbeidet med denne prisen er også verdifull fordi det å bli utfordret på en litt spesiell måte i forhold til vanlig skolearbeid, gir mange elever en ekstra oppmuntring og utfordring.

Strategien Gi rom for lesing!, som Ungdommens Kritikerpris er en del av, skal stimulere fantasien og kreativiteten til elevene. Å oppmuntre og utfordre guttene til å utvikle leseglede har vært viktig i denne satsingen. Det at juryen har ti jenter og bare fire gutter viser at vi må satse videre på å prøve å få flere gutter til å lese skjønnlitteratur. Jeg kan love dere at vi vil!

Selv om perioden for strategiplanen Gi rom for lesing! utgår i 2007, vil enkelte tiltak i strategien videreføres som ledd i andre nasjonale satsingsområder. Ungdommens kritikerpris har jeg tenkt skal leve videre som en del av en ny nasjonal strategiplan for kunst og kultur i opplæringen.

Jeg er imponert over ungdomsjuryen som deler ut Ungdommens kritikerpris. At elever frivillig gir seg i kast med å lese åtte bøker på under fire måneder vitner om overskudd, læreglede og leseglede, synes jeg. Helt frivillig har dere påtatt dere å lese mellom ett og to tusen sider med dikt, romaner og noveller. Dere har reflektert rundt det dere har lest og satt ord på tanker og refleksjoner som dere har gjort dere.

Om litt skal to av juryens medlemmer, Astrid Kvinge Rettedal fra Hinna videregående skole i Stavanger og Susanne Langnes fra Frydenlund videregående skole i Narvik, dele ut Ungdommens Kritikerpris til forfatteren av den boka som juryen har syntes best om.

Jeg har forstått at det har vært hardt arbeid å komme til enighet om hvilken forfatter dere alle kunne samle dere om. Nettopp derfor har kanskje juryarbeidet gitt dere litt ekstra trening i å argumentere for deres eget syn, og samtidig være åpne for andres syn og ikke tviholde på egne meninger. Det kan nok ha kostet litt for noen av dere å gi slipp på deres egen favoritt. For jeg tror det alltid vil være slik at vi alle leser en bok med våre egne briller, som er vår egen personlighet, egne verdier, egne opplevelser og referanser.

Likevel er jeg sikker på at drøftingene dere i mellom har gitt dere mye, og lært dere mye.

I en travel ungdomshverdag med lekser, fritidsaktiviteter, venner og kjærester er det imponerende at dere har prioritert å sette av tid til å lese så mye på relativt kort tid som dette juryarbeidet har krevd av dere.

Vi har lyst til å gi dere en liten påskjønnelse for jobben dere har gjort, så jeg vil be juryen komme opp og motta et gavekort fra en av hovedstadens mange bokhandler.

Gratulerer med innsatsen!