Historisk arkiv

Åpningen av metningsdykkerutdanningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statssekretær Jens Revolds tale ved åpningen av metningsdykkerutdanningen (klokkedykkerutdanning) trinn 1ved Høgskolen i Bergen. 28. april 2008.

Statssekretær Jens Revolds tale ved åpningen av metningsdykkerutdanningen (klokkedykkerutdanning) trinn 1ved Høgskolen i Bergen. 28. april 2008.

Åpning av metningsdykkerutdanningen (klokkedykkerutdanning)

Kjære gjester,

Takk for invitasjonen! Det er en stor glede for meg på vegne av Kunnskapsdepartementet å delta på åpningen av det første kurset i klokke-/metningsdykkerutdanning. Vi har i en lang periode vært uten denne typen utdanning i Norge, og har ikke hatt et tilsvarende utdanningstilbud siden 1996. I dag starter vi derfor et nytt kapittel i norsk dykkerhistorie. Nasjonen Norge kan tilby en dykkerutdanning på høyt internasjonalt nivå, og som har som siktemål å bli en av de beste, eller for ikke å si den beste i verden. Det er derfor gledelig for meg å se at så mange har tatt turen hit til Gravdal for å være med på åpningen.   

Jeg vil understreke at departementet hele tiden har lagt vekt på at det er viktig at Norge kan tilby en utdanning på høyt nivå innen dykking. Underveis i prosessen til der hvor vi er i dag, har det imidlertid vært noen skjær i sjøen. Det har vært en noe krevende og komplisert prosess hvor det har tatt tid å få de endelige løsningene på plass. Dette blant annet fordi det tekniske utstyret viste seg å bli en del dyrere enn opprinnelig forutsatt. Det er derfor med stor tilfredshet vi kan konstatere at vi i dag starter første steg på veien mot en fullverdig metningsdykkerutdanning, nå når trinn 1 av prosjektet åpner. Trinn 2 vil etter planen iverksettes våren 2009. Trinn 1 har som bekjent en økonomisk ramme på 5.5 mk finansiert utelukkende av bransjen selv, samlet vil vi med trinn 2 være på rundt 61.6 mk og da snakker vi om et reelt spleiselag der også Kunnskapsdepartementet deltar.  

Jeg vil berømme alle som har bidratt med midler til realiseringen av dette unike utdanningstilbudet. Det er blitt til gjennom et konstruktivt samarbeid mellom oljeselskapene StatoilHydro, ExxonMobil, Norske Shell, Høgskolen i Bergen og Norsk Undervannsintervensjon  AS.  La meg understreke at vi ikke hadde fått dette til uten stor velvilje og sjenerøse økonomiske bidrag fra oljeselskapene. En takk går også til dykkerselskapene Acergy, Subsea 7 og Technip for deres bidrag i prosessen.  

Det har vært et spennende og givende samarbeid, sett fra departementets side. Jeg tror dette også har vært både spennende og utfordrende for Høgskolen i Bergen. 

Jeg har fulgt denne saken fra sidelinjen en stund. Det er med glede jeg kan konstatere at dette er blitt et utdanningstilbud som fokuserer på alle aspekter ved dykking. Helse, miljø- og sikkerhet vil bli godt ivaretatt. Dette er viktig når staten har ansvar for en slik utdanning. Jeg er blant annet kjent med at Haukeland universitetssykehus vil gi alle studentene et tilbud om helsemessig oppfølging over flere år.  

Jeg vil med dette takke alle aktører som har bidratt til realiseringen av metningsdykkerutdanningen, og erklærer med dette trinn 1 som åpnet. Til lykke med utdanningen og gratulerer med dagen! 

Jeg takker så mye for oppmerksomheten!