Historisk arkiv

Åpningen av Studentsenteret i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statssekretær Jens Revolds tale ved åpningen av Studentsenteret i Bergen 15. mai 2008.

Statssekretær Jens Revolds tale ved  åpningen av Studentsenteret i Bergen 15. mai 2008. Arrangør: UiB og Statsbygg. Sted:  Studentsenteret, Parkveien 1.

Rektor, studenter,  tilsatte ordfører og byrådsleder  - Kjære venner 

På vegne av Kunnskapsdepartementet som oppdragsgiver er det en stor ære og fornøyelse å kunne overta det nye studentsenteret i Bergen fra Statsbygg og stille det til disposisjon for Universitetet i Bergen. 

Spesielt gledelig er det å kunne gjøre dette på en dag hvor regjeringen styrker basisbevilgningen tikl Universiteter og høgskoler med 143,1 mill kroner. Dette bidrar til økt kreativitet og handlingsrom innen hele sektoren. For institusjonene i Bergen spesielt snakker vi om en styrking på rundt 20 mk fom. 2. semester 2008.

Fra før er Bergen en vinner når det gjelder studentboligbygging! 

Det er med andre ord en gledens dag! Statsråd Aasland har arbeidet hardt for å få dette til og jeg skal hilse dere som mye fra henne. 

Å delta ved åpning av nye bygg er en hyggelig begivenhet. Det er nesten alltid lange prosesser og hardt arbeid som ligger bak når nye bygg skal reises, og Studentsenteret er ikke noe unntak.  

Det er dessuten sjelden de samme som starter prosjektet, som får gleden av å være med når prosjektet er vel i havn. Skiftende regjeringer og Storting, direktører, rektorer - og ikke minst deres støttespillere - har stått bak når vi nå endelig er i mål. Det er derfor mange som fortjener en honnør og takk i dag. 

Statsbygg, arkitekter, prosjekteringsgruppe og engasjerte tilsatte og studenter ved Universitetet i Bergen er blant dem som har sørget for et godt planlagt og utført bygg. I dag skal vi være takknemlige overfor alle som har stått på for å realisere bygget, og glede oss over de mulighetene som ligger i ta et slikt bygg i bruk.

Universitetet i Bergen er et byuniversitet, med plasseringen av de vesentlige delene av campus her på Nygårdshøyden,  flettet inn i et sjarmerende by- og boligmiljø, hvor arkitekturen er preget av det velstående borgerskapets boligbygging i 1880- og 1890-årene. Dette var historismens periode i arkitekturen.  

Studentsenteret inntar en sentral plass i campusområdet. Det samler funksjoner som er viktige og vesentlige i studenthverdagen. Ikke bare det gamle studentsenteret fra 1971 hadde sin plassering her,  men også før det trevillaen ”Studenthuset”. Dette huset ble flittig brukt som studentsted til faglige og sosiale aktiviteter i mer enn 25 år. Som tidligere leder av byutviklingskomiteen i en annen by, nemlig Tromsø, vet jeg å verdsette denne typen byutviklingstiltak som et signalbygg vil være! 

Det var en lang prosess som gikk forut for vedtaket om startbevilgning til nytt studentsenter våren 2003. Det gamle bygget var opprinnelig prosjektert til å betjene 3500 studenter.  

Studenteksplosjonen på 1990-tallet førte til en sterk tilstrømning av lærelystne unge også til Bergen. På det meste hadde UiB mer enn 17000 studenter. Etter intensiv bruk og sterk slitasje var konklusjonen derfor entydig fra sakkyndige som vurderte bygget: Her trengtes total rehabilitering av det gamle - eller det måtte bygges et nytt bygg. 

Nå var det nettopp en mellomting man endte opp med i vinnerprosjektet: Å bygge nytt og samtidig ta vare på en stor del av  det  gamle råbygget. Prosjektet har møtt en rekke utfordringer underveis. Departementet har vært holdt orientert om en vanskelig og krevende byggeprosess. Og det er forståelig at det i blant har røynet på tålmodigheten til de mange brukerne som ventet på å flytte inn i nybygget.  Vi håper at mye venting fort blir glemt når man først er vel installert og etablert i nye og funksjonelle lokaler. 

Inntrykket er  at bygget er svært godt mottatt, både arkitektonisk og funksjonelt. Vi har fått et praktbygg sentralt plassert i bycampuset på Nygårdshøyden.  

Nybygget er åpent og lyst og inviterer til å bli tatt i bruk: Et romslig og innbydende adkomstområde, en flott bokhandel, karrieresenter og lokaler for studentorganisasjoner og studentmedier. For de trimglade tilbys et lekkert svømmebasseng, foruten de andre fine idrettsfasilitetene. Som aktiv ”hobbysvømmer” hadde jeg tenkt å benytte meg av bassenget, men forstår det er forbeholdt studentene. Det er antakelig rimelig nok. Jeg vil også nevne det  spesielt utformede auditoriet, ”svevende” midt i bygget, en fin kantine, grupperom og kontorarealer. (Rektor Grønmo og jeg selv har alt prøvd det i et møte med studentlederne.) Jo, dette er et bygg for varierte aktiviteter og et bygg å trives i. 

Det går mange historier om det ”gamle” studentsenteret i Bergen som en arena for sosiale og politiske studentaktiviteter, kulturaktiviteter, Nattjazzen under Festspillene m.m. ”Et mørkt og lukket hus, der vi gjorde mye rart” (ja det står faktisk det her i manus, hva rart er kan vi jo bare spekulere på!)  het det nylig fra en kilde som mintes studentkarrieren på 70-tallet i et NRK-program.  

Nybygget framstår verken som mørkt eller lukket, men det er helt sikkert muligheter for å ”gjøre mye rart” også i tiden som kommer. 

Gode lokaler gir et løft, men det er virksomheten inne i dem og den innsatsen som utføres av studentene og de ansatte, som er avgjørende for resultatene og kvaliteten som oppnås. Jeg er glad for å kunne fastslå at byggeprosjektet ”Nystemt” er vel i mål. De fysiske rammene er gitt. Nå er det opp til alle brukerne å fylle rommene med kreativitet og meningsfylt innhold. 

Jeg ønsker studentene i Bergen og alle ansatte til lykke med dagen og har gleden av å overrekke det nye bygget til rektor Sigmund Grønmo, som representant for brukerne. 

Takker så mye for oppmerksomheten!