Historisk arkiv

Høgskolen i Harstads 25. årsjubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statssekretær Jens Revolds tale ved 25. årsjubileum for Høgskolen i Harstad, 19. september 2008.

Kjære ordfører og rektor. Gode venner -  Kjære alle sammen.

 25 år. Da kan vi vel kalle dere en voksen høyskole. Dere er over det Einar Førde i  talen til en høyskole ved en tilsvarende anledning, kalte framslengsalderen, det mest tradisjonslause som finst.  Men, uansett om dere føler dere voksne eller unge, vil jeg si: Gratulerer så mye med dagen! 

Fra en oppstart i andre etasje på et kjøpesenter i utkanten av byen kom dere til nytt bygg på kaia. Dette har helt sikkert krevd både innsatsvilje og hardt arbeid. Høyskolen har fått en storslagen beliggenhet her. Med en barsk natur og et varmt miljø som bare Nord-Norge kan varte opp med, forstår jeg ikke at ikke enda flere har lyst til å studere her. Generelt er dette en utfordring; de mange gode høyskolene vi ser rundt om i landet burde ha hatt langt flere studenter. Utfordringen her gjelder både dere og naboen i Narvik der jeg selv kommer fra.  

I det året Disney Channel starter sendingene sine og Dagbladet gikk over til tabloid format, startet vernepleierutdanningen i Harstad sin virksomhet. Dette var den første vernepleierutdanningen i Nord-Norge, og den er fortsatt den eneste. Sykepleie og barnvernsutdanning er etter hvert kommet til.  Har lyst til å si akkurat her at både statsråd Aasland og regjeringen vil satse på kompetanseskaping for næringslivet – og – på kompetanse for å styrke situasjonen for våre barn, gamle, svake og uføre! Dette er en soleklar del av det rødgrønne prosjektet. Rettferdighet og velferd er en helt sentral pilar for vår regjering! 

På grunn av lovmessige og politiske føringer ble ikke høyskoleutdanningene i Harstad tydelig markert som én enhet før seinere. For etter en noe nølende start har høyskolen både viste seg sterk og levedyktig. Den har vist seg å ha evne til å stå han av. Men det truer noen uværsskyer: søkningen er ikke så god som dere og vi kunne ønske. Studenttallet har falt noe de siste årene.  

I årets studiebrosjyre for Høyskolen i Harstad sier rektor ”at det er stort å være liten”. Med drøyt 1100 studenter er høyskolen ganske liten i størrelse, men dere har helt fra starten spilt en viktig rolle i landsdelen. Både fordi dere representerer et godt tilbud på studier for dem som bor i denne mest folkerike regionen i Nord-Norge. Og fordi dere har bidratt til å heve kompetanse og gi kvalifiserte medarbeidere til  landsdelens helsevesen, forvaltning og næringsliv. 

Høgskolen i Harstad framstår om en veldrevet institusjon. I tilbakemeldingene fra årets etatsstyringsmøte med departementet får dere ros for klare strategier og klare prioriteringer på utdanningsområdet. Jeg ser jo noen av disse etatsstyringsrapportene og må si: Det gleder meg hver gang en institusjon i Nord-Norge får gode karakterer! Enten det nå skyldes havet eller andre årsaksfaktorer som har gjort dere åpne og mottagelige for impulser fra omgivelsene, så kommer dere godt ut! 

Høyskolen har en åpen invitasjon til alle som ønsker samarbeid. Det er både viktig og riktig. Statsråden har bestemt at det ikke blir en omfattende strukturreform. Hun vil satse på det flertallet av institusjonene ønsker: frivillig samarbeid og nettverksbygging. I denne fasen vil det være avgjørende at institusjoner faktisk søker mot hverandre for å styrke rekruttering og faglig samarbeid på alle plan. Det betyr vilje til å engasjere seg og vilje til å bli utfordret av nye tanker.  

Dere skal ha honnør for et imponerende arbeid med internasjonalisering, både når det gjelder studentutveksling og faglig samarbeid. Dere har  lyktes i å gjøre høyskolen internasjonal. Det er godt gjort, og mye bedre gjort enn de fleste andre høyere utdanningsinstitusjonene i landet vårt. Vi har jo nå på gang en stortingsmelding om internasjonalisering av utdanning og høyere utdanning – jeg regner med at dere har spilt inn og om ikke så er det fortsatt muligheter. 

I Nordområdestrategien har Regjeringen uttalt at ”Kunnskap skal være selve navet”. Dette gjelder som aldri før – regjeringen kommer snart opp med bred dokumentasjon på den svært omfattende virksomheten vi ser, ikke minst innen dette området. Satsing kan deles i tre: Nord-Norge, Barentsregionen og det Polare.  Her spiller Høgskolen i Harstad en viktig rolle, både i form av sin kompetanse og sin plassering. Høyskolen bør, sammen med andre, legge videre strategier for at kunnskapsinstitusjonene her i nord skal nå felles mål. Jeg ser med glede at dere samarbeider med Bodø om MBA-studium. Dette er jo svært viktig i en Nordområdesammenheng og jeg må selvsagt også nevne den akkrediteringen dere nylig fikk for en ny Masters utdanning i Logistikk og krysskulturell handel.  Jeg vet jo også at dere har en retning innenfor reiseliv. Denne kompetansen er jo helt livsnødvendig. Det ”myke” reiselivet, geo-turismen ville absolutt være nødvendig å prøve ut. Og organisering – her står Vestlandet sterkt, Troms henger klart etter – hjelp dem for all del til å samarbeide bedre! 

Alene er vi sårbare og svake, sammen er vi  sterke. Det er en klisjé. Men klisjeer er ofte sanne. I dette tilfellet er det helt sant. Mange har sagt seg enige i Stjernø-utvalgets situasjonsbeskrivelse. Demografien i Nord-Norge pekes det særlig på. Uten økt samarbeid på tvers av gamle skillelinjer vil endringer i institusjonsstrukturen kunne tvinge seg fram. Da er det bedre å posisjonere seg og ta de riktige grepene tidlig. Det har jeg full tiltro til at dere skal klare.  

Høgskolen i Harstad har skapt et viktig og bredt fagmiljø i helse og sosialfag. Desentralisert vernepleierutdanning har gitt kompetanse i alle de tre nord-norske fylkene. Det er interessant å se at stadig flere understreker behovet for utdanning av medarbeidere i velferdsstatens yrker som avgjørende for regional utvikling.  

Jeg vil oppfordre dere til å fortsette å dyrke faglige særegenheter og styrker, kort sagt finne Harstads egenart!  Det har dere vært flinke til og det vil nok fortsette. Jeg vet at dere nå også driver bevisst kompetansebygging. Med samarbeid som sentral del av strategien, viser høyskolen det er mulig å være liten, samtidig som en har livets rett. 

Stå på –  lykke til videre og takk for oppmerksomheten!