Historisk arkiv

Hurra for lærerstudentene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I årene som kommer vil det bli en utfordring å skaffe nok lærere. Men i år er det faktisk flere som vil bli lærere enn i fjor. Ære være morgendagens lærere, skriver fungerende kunnskapsminister Tora Aasland i Nordlys 18.08.08.

I årene som kommer vil det bli en utfordring å skaffe nok lærere. Men i år er det faktisk flere som vil bli lærere enn i fjor. Ære være morgendagens lærere, skriver fungerende kunnskapsminister Tora Aasland i Nordlys 18.08.08.

Det er skapt et bilde av at det er søkerkrise til lærerutdanningene. Dette bildet er ikke riktig, og gir oss en ufullstendig beskrivelse av framtidas utfordringer. Antallet søkere nasjonalt til allmennlærerutdanningen er i praksis helt stabilt. En nedgang fra 3100 primærsøkere til 3045 betyr at nedgangen i søkningen til allmennlærerutdanningen har stoppet opp.

Uten opptakskrav

Det er riktig at søkningen til allmennlærerutdanningen var noe høyere for noen år siden. I 2004 var for eksempel antall primærsøkere vel 3900. Men dette var også det siste året uten opptakskrav.

Fra og med studieåret som startet høsten 2005 har reglen vært at studentene må ha minst karakteren tre i norsk og matte for å få plass. Dette ble gjennomført for heve kompetansenivået og ble møtt med bred støttet.

Men alle var samtidig klar over at dette ville føre til en viss nedgang i antallet søkere, slik vi har sett. Vi ønsker oss selvsagt og arbeider for at antallet søkere som klarer disse opptakskravene skal bli enda høyere, og vi vil ha nok plasser ved studiestedene til å håndtere en slik ønsket økning.

Det skal i den forbindelse ikke underslås at det er utfordringer knyttet til hvor studentene ønsker å utdanne seg. Det er for eksempel en trend at studentene søker til universitetene og høyskolene i de store byene. Jeg er også bekymret over at søknadstallene i Nord-Norge som helhet er lavere enn ønsket.

Flere veier til Rom

Det er samtidig viktig å understreke at det finnes flere veier til å bli lærer enn allmennlærerutdanningen. Gledelig nok har alle disse andre veiene hatt en økning over tid:

* De nye lærerutdanningene ved universitetene inkluderer nå mer enn 500 studenter. Det er fortsatt økning i søkertallene for 2008.

* Søkertallene til førskolelærer har vært nede i en bølgedal de siste ti årene, men er nå igjen oppe på gamle høyder, og søkningen for 2008 viser en vekst på 500 primærsøkere.

* Opptaket til Praktisk-pedagogisk utdanning har økt med ca. 200 de siste ti årene. Disse tallene er ikke klare for 2008.

* Opptak til Yrkesfaglærer og Faglærer har økt med om lag 150 studenter de siste årene.

Totalt sett er det altså flere som vil bli lærere!

Mange utfordringer

Det er oppmuntrende at så mange vil bli lærere etter de krisebeskrivelsene skolen og lærerne har vært utsatt for, spesielt av opposisjonspartiene Høyre og Fremskrittspartiet. Regjeringen ser at det er utfordringer knyttet til framtidig rekruttering til læreryrket.

Vår helhetlige plan går derfor ut på å skape en enda bedre skole, med utgangspunkt i det som er bra i dagens skole. Stortingsmeldingen om Kvalitet i skolen, som kom før sommeren, gir de første svarene på hvordan dette skal gjøres.

Neste skritt blir å skape en bedre lærerutdanning. Ved årsskiftet kommer stortingsmeldingen om lærerrollen og lærerutdanningene. Med dette på plass står vi godt rustet til å øke rekrutteringen til læreryrket. Å ha nok motiverte lærerstudenter og lærere er en forutsetning for å lykkes.