Historisk arkiv

Hvordan gjøre Norge til en attraktiv studieplass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statssekretær Jens Revold, Kunnskapsdepartementets tale på Studentenes Landsforbunds vårkonferanse. Arrangør: Studentenes Landsforbund. 29. februar 2008 Bergen.

Statssekretær Jens Revold, Kunnskapsdepartementets tale på Studentenes Landsforbunds vårkonferanse. Arrangør: Studentenes Landsforbund. 29. februar 2008 Bergen. 

Internasjonalisering på hjemmebane; Hvordan gjøre Norge til en attraktiv studieplass

Først og fremst vil jeg takke for invitasjonen til å komme til Studentenes Landsforbunds Vårkonferanse – i februar. Som sedvanlig er studentene tidlig ute – og slik skal det være. Jeg synes det er godt å være blant studentene – det er alltid utfordrende og oppfriskende! 

Tema i dag er internasjonalisering på hjemmebane – og det er et tema vi politikere både har vært og er opptatt av. Som dere kjenner til har Norge et stort internasjonalt engasjement – også på utdannings- og forskningsområdet. Slik verden ser ut i dag er det utenkelig å tenke bare nasjonalt og regionalt. Man må tenke globalt – og hvordan Norge kan holde følge med resten av verden – og ikke minst hvordan vi kan være med å påvirke utviklingen. 

Vi har vært pådrivere i Bolognaprosessen, som nå teller 46 stater i Europa – som sammen arbeider for å skape et felles europeisk område for høyere utdanning innen 2010. Formålet er grunnleggende å lette mobilitet av studenter, forskere og administrativt personale mellom landene. I Norge er utfordringene i Bolognaprosessen ivaretatt gjennom Kvalitetsreformen. I tillegg har Norge vært særlig engasjert i å få fram en strategi som gjelder Bologna-landenes forhold til resten av verden. Vi arbeider nå med å konkretisere strategien på tiltaksnivå. 

Kunnskapsdepartementet arbeider for tiden med en Stortingsmelding om internasjonalisering av utdanning. I den forbindelse vil vi ha møter, seminarer og samtaler med alle sentrale aktører innen internasjonalisering. Meldingen vil både inneholde en status over dagens internasjonale engasjement innen utdanning og forskning – og som er svært omfattende - samt gjennom en analyse finne prioriteringer i tråd med dagens politiske målsetninger. Blant hovedproblemstillingene i meldingen vil være fokus på internasjonalisering som verktøy for å heve kvaliteten på utdanning og forskning på våre institusjoner. Hvor mye og hva våre institusjoner faktisk har gjort i forhold til en slik problemstilling varierer. Vi håper på å finne mange gode eksempler til etterfølgelse, slik at Norge som nasjon og samfunn fortsatt vil være en attraktiv samarbeidspartner og en dyktig konkurrent. Det er vi helt avhengige av. 

Hva vi helt konkret vil anbefale i Stortingsmeldingen er selvsagt for tidlig å ha en mening om, men vi lytter med stor interesse på hva de ulike samfunnsaktørene har å bidra med. Vi tar sikte på å legge frem meldingen i løpet av høsten 2008. 

Stortingsmeldingen om internasjonalisering av utdanning betyr ikke at vårt engasjement på dette området er lagt på vent.

Noen vedtak Regjeringen allerede har gjort

I tillegg til de bevilgninger til programmer, særskilte satsinger og midler som kanaliseres gjennom institusjonene og Lånekassen vil jeg kort nevne noen vedtak Regjeringen allerede har gjort: 

* å gi største delen av årets tilskudd til studentboligbygging til studentsamskipnader med mange internasjonale studenter

 ( 86 pst av årets hybelenheter har gått til pressområdene, Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim (Tromsø er også pressområde - men har ikke søkt) I budsjettet skrev vi at de om lag 153 mill. kronene ville gi ca 670 hybelenheter, i fordelingen ble det til 611,5 nye hybelenheter fordi man valgte å gi til pressområdene som har en høyere tilskuddsats – kr 250 000 per hybelenhet - landet for øvrig har kr 200 000) 

* vi støtter studentvelferden både med å gi et kraftig løft i forhold til bedre tilrettelegging med ny finansieringsmodell for studentboligbygging og økt bevilgning. 

*  samtidig gir vi også  midler til generelt velferdsarbeid gjennom tilskudd til studentsamskipnader og interesseorganisasjoner for studenter. I 2007 gav vi et løft til ISU – studentenes interesseorganisasjon for utenlandsstudenter i Norge (fra kr 158 000 til kr 220 000 – en økning på ca 40 pst). 

I alt det nasjonale og internasjonale arbeidet vi gjør har vi lang tradisjon for å involvere studentene gjennom deres organisasjoner – både nasjonalt og internasjonalt – og det inkluderer også Studentenes Landsforbund. Det har vi hatt veldig stor nytte av – både innholdsmessig og i forhold til å målbære og påvirke internasjonale holdninger i forhold til studentrepresentasjon på alle nivå i utdanningssystemet. Jeg oppfordrer dere til fortsatt å være aktive pådrivere i arbeidet med å gjøre Norge til et attraktivt land for utenlandske og norske studenter.