Historisk arkiv

Ingen timekutt i krl-faget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Innelgg av statssekretær Lisbet Rugtvedt i Vårt Land 04.02.08.

Innelgg av statssekretær  Lisbet Rugtvedt i Vårt Land 04.02.08.

I tirsdagens Vårt Land blir det hevdet at regjeringen vil kutte 130 timer i kristendomsdelen av KRL-faget. Det er et regnestykke som ikke er i samsvar med virkeligheten. Det forslaget til ny læreplan for KRL-faget -  eller RLE-faget som det blir foreslått å kalle faget nå – faktisk innebærer, er at det legges like stor kvantitativ vekt på kristendommen som før.

Med den sterke stillingen som kristendom har i Norge, er det naturlig at den har større plass i faget enn de andre religionene. Dette har Norge fått aksept for i Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen, og derfor legger vi ikke opp til noen omfattende endring av denne siden ved KRL-faget. Det viktige er at undervisningen skal være kunnskapsorientert og ikke forkynnende. I forslaget til læreplan som nå er sendt på høring fra Utdanningsdirektoratet er det like mange kompetansemål i kristendomskunnskap som det er i dagens fag. Dette vil kreve like mye tid som før brukt på kristendom, og det er derfor regnestykket i Vårt Land ikke stemmer.

I forslaget til læreplan er det et punkt om å fjerne den gamle fordelingen i prosent mellom fagområdene. Prosentfordelingen er en binding av tid som stemmer dårlig over ens med den  lokale friheten som skolene ellers har i arbeidet med læreplanene. Det er dessuten i  kompetansemålene vi fastsetter hva elevene skal lære, ikke i en slik prosentbestemmelse.

Det pekes også på forslag om endring av kompetansemålet ”utforske den lokale kirke” til ”beskrive den lokale kirke”. Det er gjort for å la den lokale skolen selv avgjøre hvordan elevene skal bli kjent med den lokale kirken. På den måten kan det lokalt bli lettere å få til en opplæring som favner alle elevene fordi de står friere i hvordan de vil ta opp emnet. Dette er neppe en endring som vil hindre skoler i å samarbeide med den lokale kirken.