Historisk arkiv

Private barnehager trengs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Innlegg i Adresseavisen av statssekretær Lisbet Rugtvedt om regjeringens forslag til ny finansieringsordning for ikke-kommunale barnehager.

Innlegg i Adresseavisen av statssekretær Lisbet Rugtvedt om regjeringens forslag til ny finansieringsordning for ikke-kommunale barnehager.

 

Adresseavisen hevder i sin lederartikkel 10. mai at regjeringens forslag til ny finansieringsordning for ikke-kommunale barnehager vil føre til en økonomisk skvis for mange barnehageeiere, og at SV er i mot private barnehager. Det er å stille saken på hodet. Det er nettopp for å hindre økonomiske problemer i de private barnehagene at regjeringen har foreslått en plikt for kommunene til å finansiere private barnehager når de øremerkede tilskuddene faller bort om noen år. 

Sammen med dette lovforslaget vil regjeringen innføre en individuell rett til barnehageplass. Til sammen vil de nye bestemmelsene sikre et godt barnehagetilbud når barnehagepengene skal legges inn i rammeoverføringene til kommunene. For å være sikre på at overgangen skal bli mest mulig knirkefri har regjeringen valgt å utsette den nye finansieringen til 2011. Da vil vi ha en solid barnehagedekning, kommunene vil ha hatt god tid til å forberede seg og til å finne gode lokale løsninger. Utsettelsen vil bety at kommunene må vente til 2011 på å få økt styringsrett over etablering av barnehager.   

Som Adresseavisen helt sikkert kjenner til, var det SV og Øystein Djupedal som tok initiativ til barnehageforliket i Stortinget i 2003. Et bærende element i forliket var en sterkere grad av likebehandling mellom private og offentlige barnehager. Dette har SV støttet opp om i alle år siden, men det gjenstår en del av finansieringen for å gi pålegg om full likebehandling mellom offentlige og private.  

Barnehageforliket la grunnlaget for en historisk barnehagesatsing. Når vi skriver 2011, har vi etter alle solemerker en situasjon med full barnehagedekning og individuell rett til plass og kortere ventetider enn i dag. Da er det naturlig at ansvaret for barnehagene blir slik det er for blant annet skoler og eldreomsorg. Det bør være kort avstand mellom de som har ansvar og de som bruker barnehagen og andre viktige velferdstilbud, og derfor bør kommunen få et helhetlig ansvar for barnehagesektoren.  

SV anerkjenner fullt ut de private barnehagenes viktige supplement til offentlige barnehager og den jobben private har gjort for at vi i dag har en god barnehagedekning i de fleste kommuner. Nettopp av den grunn har SV vært med på å legge fram forslag om plikt for kommunene til en forutsigbar finansiering av de private barnehagene. Det er ingen grunn til å tro at ikke kommunene også i årene framover vil ønske et stort innslag av private barnehager, og de vil ha plikt til å finansiere dem som er etablert innen 2011. Over 20 milliarder kan etter dagens økonomiske ramme bli overført fra staten til kommunene for at de skal kunne ta dette ansvaret.