Tale til Bergen maritime forskningsklynge
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kunnskapsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 08.01.2008
Statssekretær Jens Revolds tale til Bergen maritime forskningsklynge, Universitetet i Bergen, 8. januar 2008.
Statssekretær Jens Revolds tale til Bergen maritime forskningsklynge, Universitetet i Bergen, 8. januar 2008.
I dag markeres en viktig milepæl for det marine forskningsmiljøet i Bergen. Dette er også et viktig skritt for vår nasjonale satsing på marin forskning og utdanning.
Denne helga var det idrettsgalla for norske toppidrettsutøvere. Flere av prisvinnerne dro frem hvor viktig det lokale miljøet hadde vært for at de hadde lykkes i internasjonale mesterskap og nå var blitt idrettsstjerner.
Norge har anerkjente og fremragende forskningsmiljøer innen flere fagområder. Selv om vi erkjenner betydningen av den internasjonal konkurransen om forskningsmidler – og at man ikke bør nøye seg med å ha fokus på regionale eller nasjonale mesterskap – er det få som har klart det dere gjør i dag: å bygge sterke og forpliktende allianser, slik at dere allerede er trente og samspilte lagspillere når det gjelder å prestere sammen for å få internasjonale forskningsprosjekter. Som alltid vil det være relevans og kvalitet som er avgjørende og denne satsingen representerer opplagt en del av dette.
Mange av dere har vist at dere takler internasjonale mesterskap ved at dere har hevdet dere svært godt i EUs rammeprogram for forskning. Norsk forskning innenfor fiskeri- og havbrukssektoren ligger på et høyt internasjonalt nivå. Bergensmiljøet har vært tydelig tilstede både innen 5 og 6 rammeprogram med stor uttelling.
Når dere nå skaper et mer slagkraftig og sterkt lokalt miljø for forskerne innen marine fag i Bergen, håper vi dette vil resultere i enda bedre gjennomslag for prosjektene deres på internasjonale arenaer.
Å tiltrekke seg de riktige personene blir også stadig viktigere i det er å drive banebrytende forskning. Gjennom å etablere et godt omdømme med et sterkt, samlet kompetansemiljø, forbedrer dere mulighetene for å tiltrekke dere gode forskere.
Ved å stå sammen utad som en klynge og synliggjøre det marine miljøet og alle de spennende oppgavene dere arbeider med, kan dere bidra til at fremtidige norske studenter vil bli nysgjerrige på arbeidet dere gjør, og ha som mål å være en del av dette for å løse viktige oppgaver relatert til helse, produktforedling eller klima.
Vi vet i dag at eksportverdien av norske fiskeprodukter er på 37 mrd kroner for 2007. Mye av kompetansebakgrunnen for denne suksessen sitter her i Bergensmiljøet. Dere har også sterke representanter som for eksempel Øystein Jansen ved Bjerknessenteret som deltaker i FNs klimapanel. Dieselmotorer for båter og skip (Rolls Royce) fra mekanisk industri i Bergen har i tiår vært langt framme.
Det er ikke minst viktig, for det er ikke til å legge skjul på at marin utdanning nå ikke oppleves som attraktiv for norsk ungdom. Dette kom blant annet frem i en undersøkelse Teknologirådet gjorde blant norske marin-studenter for et par år siden: Studentene oppfattet næringen som ”utrygg, ustabil, ”gubbete” og preget av lite samarbeid.” Jeg håper derfor at samarbeidet dere for alvor etablerer i dag også vil bidra til å endre denne oppfatningen, slik at vi om kort tid kan avskrive dette som en myte.
Vi i sentralt i Kunnskapsdepartementet diskuterer også samarbeide i en videre sammenheng; hvordan kan vi bidra til at miljøene nasjonalt drar sammen i større grad. Når vi nå vektlegger denne satsingen i Bergen er det også viktig å spørre om hvordan tunge fagmiljø er seg sitt nasjonale ansvar bevisst, og trekker med seg og samarbeider med andre og også viktige miljø. Hvordan styrke forbindelsene mellom for eksempel Bergen og Tromsø?
I planleggingen av EUs 7. rammeprogram arbeidet vi fra norsk side for at det marine og maritime skulle få en fremtredende rolle i programmet, slik at dere og de andre aktuelle miljøene skulle få større midler å søke på. Den marine og maritime biten ble dessverre ikke så stor som vi hadde håpet. I EUs maritime strategi, ”Et hav av muligheter”, som nylig ble fremlagt, sier EU at de ønsker en større satsing på marin og maritim forskning, og at dette skal implementeres bla. gjennom rammeprogrammet. Så det er muligheter!
I dag er både statsministeren, forsknings- og høyere utdanningsministeren og kunnskapsministeren til stede på NHOs årskonferanse. Det blir spennende å høre de visjoner og signaler som kommer derfra. La det ikke være tvil: Vi i Kunnskapsdepartementet vil ha forskningsandelen i forhold til BNP opp! Vel nok vil 3 % målet mer være en ledestjerne – vi satser på å få til en klar opptrappingsplan innen sentrale fagfelt for Norge.
Det er krevende å få til gode samarbeid, men med forskere i internasjonal klasse er jeg ikke i tvil om at dere vil lykkes med å spille på hverandre, slik at dere samlet blir enda bedre.
Med dette vil jeg ønske dere lykke til med å synliggjøre Bergen på forskningskartet.
Takk for oppmerksomheten!