Historisk arkiv

Dyktige lærere til hele landet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Innlegg i Kommunal Rapport 25.11.2009

Jørgen Amdam spurte: «Trenger vi lærere?» Svaret er et rungende ja. Vi har behov for flere dyktige og motiverte lærere i alle deler av landet. De må kunne tilrettelegge undervisning for elever på ulike klassetrinn. Høsten 2010 vil derfor lærerstudentene møte en mer spesialisert grunnskolelærerutdanning.

Av forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aaland

Den tidligere allmennlærerutdanningen blir nå erstattet av to grunnskolelærerutdanninger som gir grunnlag for å undervise på henholdsvis trinn 1-7 og trinn 5-10. Studentene skal trenes i å tilpasse pedagogikk og fag til ulike trinn i skolen. De skal få kunnskap i å se, undervise, vurdere og stimulere den enkelte elevs læring og personlige utvikling. Lærerutdanningen må derfor være forskningsbasert, praksisforankret og profesjonsrettet.

En differensiert utdanning innebærer store omlegginger for mange av dagens læresteder. Det setter krav til både omfang av fag og kompetansen i fagmiljøene. Skal institusjonene lykkes med å gi et tilbud av høy kvalitet, forutsettes større grad av konsentrasjon og profilering av fagtilbud internt ved lærestedet. I tillegg må institusjonene samarbeide om ansvarsdeling i regionen. De faglige ressursene må utnyttes bedre på tvers av lærestedene, og regionen må samlet ha et bredt fagtilbud i samsvar med skolens behov.

De regionale skolemyndighetene er opptatt av god lokal rekruttering av lærere til alle trinn og fag i skolen. Etter tett dialog har departementet denne uka godkjent universitetenes og høyskolenes planer om å tilby begge utdanninger. En forutsetning er at institusjonene lykkes med å rekruttere dyktige søkere til begge utdanningene. Videre må institusjonene i fellesskap samarbeide om faglig konsentrasjon og tydeliggjøre ansvarsdeling. Institusjonene i hver region bør til sammen ha tilbud om alle fag for begge utdanningene.

Institusjonene viser nå vilje og drivkraft til å utvikle en felles samarbeidskultur. Deling av kompetanse gir høyere faglig og administrativ kvalitet og bedre bruk av ressursene. Særlig positivt er det økte samarbeidet om forskningsbasering av utdanningen og utvikling av større FoU-prosjekter. Slik kan mindre fagmiljøer ved en institusjon inngå i et mer faglig robust fellesskap.

NTNU er tildelt vertskap for en forskerskole i lærerutdanningene som vil bidra til å koordinere innsatsen for å styrke og utvikle relevant forskningskompetanse hos lærerutdannerne. Parallelt etableres et senter for fremragende undervisning i lærerutdanningene. Praksisopplæring styrkes gjennom et større nasjonalt prosjekt. Til sammen er dette grep som vil løfte kvaliteten på utdanningene.

Særlig viktig vil det regionale samarbeidet være for å rekruttere flere lærerstudenter. GNISTs rekrutteringskampanje vil fra nasjonalt hold blir gjennomført også i 2010. Søknadsfristen til Samordna opptak er 15. april. På grunnlag av søkningen til utdanningene vil departementet gjennomføre nye møter med institusjonene i mai.

Departementet vil sette ned en nasjonal følgegruppe med bred faglig kompetanse som skal følge innføringen av de nye grunnskolelærerutdanningene i en femårsperiode. Følgegruppen skal hente inn nødvendig informasjon for å sikre overblikk og skal kunne gi råd og vurdere utviklingen både nasjonalt og lokalt når det gjelder prosesser, kvalitet og resultater. Departementet legger vekt på at det skal være mulig, blant annet på bakgrunn av følgegruppens vurderinger, å foreta nødvendige justeringer og presiseringer i gjennomføring av reformen for å sikre kvalitet i det faglige arbeidet.