Historisk arkiv

- Grønmo tar feil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv 11.10.2010 av Tora Aasland, statsråd for forskning og høyere utdanning. Tora Aasland er uenig med rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen, som anklager regjeringen for å mangle visjoner for universitetene.

Innlegg i Dagens Næringsliv 11.10.2010 av Tora Aasland, statsråd for forskning og høyere utdanning. Tora Aasland er uenig med rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen, som anklager regjeringen for å mangle visjoner for universitetene. 

Rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen anklager regjeringen for å mangle visjoner for universitetene (DN 7. oktober). Jeg trekker ikke Grønmos egne visjoner i tvil, men er uenig i karakteriseringen av regjeringen. Satsingen på nye studieplasser – med bevilgningsøkninger i flere år framover for universiteter og høyskoler – er et av regjeringens viktigste svar på hvordan vi skal møte utdanningsbølgen. Og jeg har problemer med å forstå hvordan Grønmo leser forslaget til statsbudsjett for 2011. 

Nye studieplasser, økt studiepoengproduksjon og styrket finansiering av lærerutdanningene gjør at universiteter og høyskoler får om lag 450 millioner kroner ekstra i 2011. I tillegg kommer byggeprosjekter (ikke minst i Bergen) som i 2011 vil bety 470 millioner. For ikke å snakke om studentboliger: Her har Bergen allerede fått en betydelig andel, og vi fortsetter å levere. 

Handlingsrommet er dessuten styrket både ved mange studieplasser til egen disposisjon, ved innsparing i pensjonspremie, ved overføringen av småforskmidlene fra Forskningsrådet og ved utdanningsinsentivets åpne ramme. 

Grønmo gir ikke et helt riktig bilde av egen institusjon. Å si at UiB er underfinansiert er feil. Da vi innførte kvalitetsreformen økte vi bevilgningene til institusjonene. UiB har færre studenter i dag enn de hadde i 2003, men disse avlegger flere studiepoeng. Dette var nettopp en av hensiktene med kvalitetsreformen: Studentene kommer seg fortere i jobb med mindre studiegjeld og UiB får større inntekter. 

Utdanningsbølgen er en stor mulighet for Norge. Vi trenger stadig flere med utdanning utover videregående nivå. Det legger regjeringen til rette for ved å opprette flere studieplasser. Samtidig må vi ta vare på kvaliteten. Når UiB nå klager over for få tildelte studieplasser, er det noe merkelig, all den stund de selv har signalisert meget tydelig overfor departementet at det ikke har så mye ekstra kapasitet. 

Jeg har visjoner for at norsk høyere utdanning stadig skal bli bedre. Vi skal ha utdanninger som møter samfunnets behov. Bare slik kan vi løse de utfordringene Norge og verden står overfor.