Historisk arkiv

Helt feil om hijab

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I Dagbladets leder gis det inntrykk av at jeg ønsker forbud mot hijab i barneskolen. Det er feil. Dagbladet kan bare lese sitt eget intervju med meg om saken 25. februar der jeg argumenterer mot et slikt forbud, skriver kunnskapsminister Kristin Halvorsen i et innlegg i Dagbladet.

Dagbladets leder søndag 28. februar later som om regjeringen har bestilt en utredning fordi vi ønsker å åpne for lokale forbud av hijab.  Det er helt feil, og har ikke rot i noe verken jeg eller andre har sagt.  Saken er som følger:

Innlegg i Dagbladet av kunnskapsminister Kristin Halvorsen 

Dersom det er tungtveiende grunner til det, kan skolenes ordensreglement inneholde retningslinjer om klær i skoletiden.

Oslo kommune har tidligere tatt opp om skoler kan nekte elever å bruke burka eller niqab (som også skjuler ansiktet) på skolen.  Dette spørsmålet ble vurdert i forhold til menneskerettigheter og religionsfrihet av Justisdepartementets lovavdeling.  Konklusjonen var at det ikke var i strid med menneskerettighetene, og det ble lagt vekt på at tildekking av ansiktet hindrer kommunikasjon i en undervisningssituasjon.

Hva er svaret hvis en skole eller kommune ønsker å hindre elever i å bruke hijab i skoletiden?  Det spørsmålet er ikke vurdert. Siden hijab ikke dekker ansiktet må det derfor vurderes spesielt, det kan ikke sidestilles med burka og niqab.  For å være sikker på hvordan dagens lovverk er å forstå har vi altså bedt om denne vurderingen. 

I Dagbladets leder gis det inntrykk av at jeg ønsker forbud mot hijab i barneskolen.  Det er feil. Dagbladet kan bare lese sitt eget intervju med meg om saken 25. februar der jeg argumenterer mot et slikt forbud.

I et liberalt og demokratisk samfunn er det imidlertid viktig og nødvendig med debatter om grunnleggende verdier – selv om det kan utfordre enkelte foreldre.  Etter mitt syn er en grunnleggende verdi at barn skal få være barn og at de skal rustes til å ta egne valg. I mange muslimske land er det ikke vanlig at småjenter går med hijab, det er derfor vanskelig å se at det finnes en religiøs begrunnelse for det. Da kan det jo være slik at hijab på småjenter i vestlige land handler om foreldrenes ønske om å ha sterk kontroll over deres oppvekst. I tråd med sentrale, liberale frihetsverdier mener jeg derfor både at jeg har rett og plikt til å si ifra at det ikke er ønskelig at småjenter går med hijab.  Hva unge og voksne kvinner selv velger å gjøre ut fra sin tro er selvsagt en helt annen sak.