Historisk arkiv

Satser på forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Innlegg av forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland i Dagbladet onsdag 17. november 2010. AAsland skriver at Gudleiv Forr tegner et bilde av manglende engasjement for forskning. - Forr har ikke fått med seg viktige endringer de siste tre-fire årene.

Innlegg av forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland i Dagbladet onsdag 17. november 2010. 

Gudleiv Forr fastslår i Dagbladet 8/11 at det ikke er rettferdighet i politikken, og tegner et bilde av manglende engasjement for forskning. Forr har ikke fått med seg viktige endringer de siste tre-fire årene. For det første har forskning og høyere utdanning fått en sentral plass i alle de tre regjeringspartienes partiprogrammer – SV inkludert. For det andre innholder regjeringserklæringen klare målformuleringer og løfter for forskning og høyere utdanning. For det tredje har forskning og høyere utdanning vært en markant budsjettvinner over flere år. Norge bruker i dag nest mest offentlige midler per innbygger på forskning.  

Forskningens natur er langsiktig. I fjor var økt forskningsinnsats et viktig virkemiddel for å motvirke den økonomiske nedgangen. Når regjeringen har behov for å redusere pengebruken til normalt nivå er det ikke å forvente at det skal være rom for store, nye forskningssatsinger. Jeg oppfatter at en nedgang på 0,13 prosent innenfor et forskningsbudsjett på nesten 25 milliarder kroner som en videreføring, og jeg mener bestemt at norsk forskning tåler dette. I en slik situasjon valgte regjeringen å prioritere økt satsing på forskningsmidler som ikke er programstyrt og mer til vitenskaplig utstyr. Dette er nøkkelsatsinger for å øke kvaliteten, og har blitt svært godt mottatt av de fleste. 

Forskning er en del av kunnskapspolitikken, og det er mennesker som skal drive kunnskapssamfunnet fremover. Regjeringen har de siste årene derfor satset sterkt på å opprette nye studieplasser for å kunne gi tilbud til de store ungdomsgruppene som strømmer til høyere utdanning. Fra høsten 2011 foreslår regjeringen å opprette 2200 nye plasser. Det betyr at regjeringen vil ha opprettet nesten 18 000 studieplasser i perioden 2009–2015. 

Under den rødgrønne regjeringen siden 2005 har bevilgningene til forskning og utvikling hatt en realvekst på om lag 27 prosent. Dette er en formidabel økning som vi er svært stolte av, men det betyr ikke at vi anser jobben som utført. Jeg føler meg sikker på at når denne regjeringens regnskap skal gjøres opp vil løftene være innfridd.