Historisk arkiv

Tid for gjennomføring og resultater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Det er tid for gjennomføring, og tid for resultater. Er dere med kjære rektorer? spør kunnskapsminister Kristin Halvorsen e et innlegg i Dagbladet.

Som kunnskapsminister har jeg ansvar for det viktigste verktøyet for å nå SVs mål om at ulike mennesker skal ha like muligheter. Gjennom et bedre utdanningssystem kan vi motvirke klasseforskjeller, og få et samfunn hvor flere kan stå økonomisk på egne bein.

Innlegg av kunnskapsminister Kristin Halvorsen i Dagbladet 29.03.10

 Da jeg startet som kunnskapsminister i fjor høst, pekte en oppgave seg ut: Å sørge for gjennomføring og resultater. Målet vårt er klart – like muligheter gjennom et utdanningssystem av høy kvalitet. Nå må vi sørge for at alle de små og store tiltakene som skal bringe oss nærmere målet, blir gjennomført og at det skapes resultater ute i klasserommene. Som statsråd har jeg det overordnede lederansvaret, og jeg ønsker å jobbe tett sammen med lokale folkevalgte, skolesjefer og rektorer.  

I en undersøkelse Dagbladet har gjort blant rektorer, sier mange at de synes hverdagen er utfordrende og at de ønsker drahjelp fra kunnskapsministeren.  Jeg vil være en alliert i kampen om tid og penger, blant annet gjennom å innføre klare regler for hvor mange elever det kan være per lærer i skolen. Vi kan ikke sitte og se på at kommunene kutter i skolebudsjettene, når vi vet det er kunnskap og kompetanse vi skal leve av i framtida,

I løpet av våren vil jeg fremme en stortingsmelding om tidsbruk i skolen. Hovedbudskapet mitt i denne sammenhengen er at vi politikere må lære oss å ”tidsteste” tiltakene vi setter i verk. Vi må sørge for at det er balanse i forholdet mellom krav om tester, resultatrapportering og dokumentasjon og hensynet til at lærerne skal ha tid til å undervise og følge opp elevene. Skolelederne må ha tid til å være faglige veiledere for lærerne, ikke bare administrere skolen eller være bundet opp i et byråkratisk skjemavelde. 

I tillegg til kampen om tid og penger, er det en gjennomgående bekymring veldig mange er opptatt av – at skolen er for mye innrettet for gjennomsnittseleven, og at det er vanskelig å få lagt godt til rette for de elevene som har behov for å gjøre for å lære. Skolen er for teoretisk og for lite praktisk. Mange lærere fortviler over at de ser enkeltelever gå på nederlag etter nederlag, med tap av motivasjon og selvtillit som resultat. Når dette preger skolehverdagen i ungdomsskolen, starter elevene den videregående opplæringen i bratt oppoverbakke. Mange av disse elevene dropper ut, eller består ikke videregående. 

Å bygge et godt utdanningssystem krever langsiktig og systematisk innsats. Det har vært for mye skippertaksmentalitet i utdanningspolitikken. Nå må vi få resultater.  Reformer er ikke gjennomført før den siste elev på bakerste benk i det siste klasserommet i Norge er omfattet. Nå må vi sørge for at vi når målene. Det er lærerne og skolelederne som gjør hovedjobben, og de fortjener gode rammer å jobbe innenfor. 

Om kort tid vil alle ta det som en selvfølge at det står en barnehageplass klar omtrent når svangerskapspermisjonen er over. Det har ikke kommet av seg selv, men gjennom klar politisk vilje og tett oppfølging de siste åra. Måten vi har nådd målene for barnehageutbyggingen, inspirerer meg kraftig til å jobbe videre med å få ned frafallstallene i videregående opplæring. Fortsatt vil mye ansvar i skolen være desentralisert, men jeg som statsråd vil være tett på kommuner, fylker og skoler. Det er tid for gjennomføring, og tid for resultater. Er dere med kjære rektorer?