Historisk arkiv

Bedre spesialundervisning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Vi har ingen dokumentasjon som tilsier at spesialundervisning svekker elevenes motivasjon, arbeidsinnsats og resultater, skriver kunnskapsminister Kristin Halvorsen i Dagsavisen 18.05.2011.

Vi har ingen dokumentasjon som tilsier at spesialundervisning svekker elevenes motivasjon, arbeidsinnsats og resultater, skriver kunnskapsminister Kristin Halvorsen i Dagsavisen 18.05.2011.

Geir Martinussen ved Høgskolen i Oslo spør i Dagsavisen (4/5) om spesialundervisning bør utgå. Begrunnelsen er at elever som får spesialundervisning er mindre motiverte, har lavere arbeidsinnsats og oppnår svakere resultater enn elever for øvrig. Dette ifølge en undersøkelse fra Høgskolen i Hedmark. Martinussen framstiller det nærmest som om det er spesialundervisningen som er årsaken.

Vi har ingen dokumentasjon som tilsier at spesialundervisning svekker elevenes motivasjon, arbeidsinnsats og resultater. Det er i stedet slik at elever kommer inn i spesialundervisningen nettopp fordi de ikke er motiverte, fordi de har dårlig arbeidsinnsats og fordi de oppnår svake resultater. Utfordringen ligger i å bruke spesialundervisningen som et effektivt virkemiddel for å fremme deres motivasjon, arbeidsinnsats og resultater.

Stortingsmeldingen «Læring og fellesskap», som ble lagt fram 8. april, dokumenterer at Skole-Norge har en stor jobb å gjøre. Det er grunn til bekymring når organisasjonene i skolen forteller meg om elever med såkalte «spesialundervisningskarrierer». For det første er det tre ganger så mye spesialundervisning på 10. trinn som på 1. trinn. For det andre er kjønnsfordelingen i spesialundervisningen svært skjev med 70 prosent gutter. For det tredje framstår spesialundervisning mer som en tilstand enn en prosess.
Retten til spesialundervisning må derfor realiseres på en annen måte enn i dag.

Barnehagen og skolen skal bli bedre til å fange opp de som trenger hjelp og støtte. Grunnlaget for læring og utvikling legges i barnehagen, og jeg vil sikre at alle barn får tilbud om språkkartlegging. Gode læringsmiljøer, tilpasset opplæring og tidlig innsats skal stimulere elevenes motivasjon, arbeidsinnsats og læringsutbytte i skolen. Spesialundervisningen skal forbedres ved å gi realistiske mål til hver enkelt elev, konkrete tiltak for oppfølging og evaluering av resultater.

For å sikre at elever med behov for hjelp og støtte får kvalifisert personale, vil jeg lage en egen lovbestemmelse om vilkårene for bruk av assistenter i spesialundervisningen. De nye lærerutdanningene skal sammen med etter- og videreutdanningssatsingen for lærere, heve den spesialpedagogiske kompetansen i skolen. Vi vet for lite om hva som skal til for å oppnå gode resultater, og jeg vil derfor også øke bevilgningene til forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til spesialundervisning.

Barnehagen og skolen skal ha god tilgang til støttetjenester og spesialpedagogisk kompetanse over hele landet. Statlig spesialpedagogisk støttesystem (Statped) skal omorganiseres til en tilgjengelig, flerfaglig organisasjon som kommuner og fylkeskommuner kan støtte seg på. Foreldre skal ikke selv måtte koordinere tjenester til sine egne barn, og jeg har derfor tatt initiativ til å utvikle en «foreldreplakat» med tilhørende veileder.

God, tilpasset og variert opplæring gjør behovet for spesialundervisning mindre. Spesialundervisning skal likevel være en ekstra sikring for elever med behov for støtte. Framover vil jeg jobbe med å forbedre innholdet og kvaliteten i spesialundervisningen.