Historisk arkiv

Elevens stilling styrkes i mobbesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

20. september omtaler Aftenposten en utredning fra Universitetet i Oslo om regelverket for elevenes psykososiale skolemiljø og behovet for et nasjonalt elevombud.

Innlegg av kunnskapsminister Kristin Halvorsen. 

20. september omtaler Aftenposten en utredning fra Universitetet i Oslo om regelverket for elevenes psykososiale skolemiljø og behovet for et nasjonalt elevombud. Utredningen er bestilt av Kunnskapsdepartementet for å styrke elevenes stilling i mobbesaker. Jeg har lest rapporten med interesse. 

Utredningen foreslo også et nasjonalt elevombud for veiledning, klagebehandling og  for å føre saker for domstolene på vegne av elever og foresatte. Det er oppgaver som  vanskelig lar seg forene. Vi kan ikke innføre et ombud som får overlappende oppgaver med allerede etablerte organer som Utdanningsdirektoratet og fylkesmennene. Det er derfor gode faglige begrunnelser for ikke å etablere et eget ombud som skissert i utredningen. Økonomiske hensyn har ikke vært avgjørende. 

Loveleen Brenna, leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen, har et godt poeng når hun peker på at saker som gjelder elevenes psykososiale miljø må løses i nært samarbeid med elever og foreldre. Vi må derfor ha som utgangspunkt at skoler og skoleeiere klarer å løse slike saker. Min oppgave er å sette skolene bedre i stand til å håndtere sakene på en god måte. Mange av sakene kan være utfordrende og  ligger i hvordan lovverket skal brukes hensiktsmessig i skolehverdagen. Det skal ikke bare fattes et enkeltvedtak med tiltak som ivaretar eleven. Tiltakene skal også følges opp. Her er det viktig at skolene samarbeider godt med både elever og foresatte. Utdanningsdirektoratet har nylig laget en veileder for skolene som gir en god oversikt over skolens ansvar på området og tips om hvordan skolens ansatte kan forebygge, avdekke og løse mobbesaker.

Som nasjonale utdanningsmyndigheter må vi hele tiden ha oppmerksomhet på dette området, på samme måte som skolene må ha det. Elever som trives og har et godt miljø, lærer bedre. 

Fra 2012 vil Barneombudet ansette flere medarbeidere, også med skolerettslig kompetanse, som skal arbeide med elevers psykososiale skolemiljø. Ombudet vil dermed få styrket sin mulighet til å ha en pådriverrolle for et godt og inkluderende skolemiljø. Barneombudet er allerede en kjent og etablert instans som det er naturlig å legge slike veiledningsoppgaver til.