Historisk arkiv

Fortsatt studentvelferd i Narvik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Vi ønsker å sikre et likeverdig og robust studentvelferdstilbud i både Narvik og Bodø, skriver statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland i dette innlegget i avisa Fremover.

(Statsråd Tora Aasland)

- Vi ønsker å sikre et likeverdig og robust studentvelferdstilbud i både Narvik og Bodø, skriver statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland i dette innlegget i avisa Fremover.

Mandag 14. november annonserte jeg på vegne av regjeringen at Studentsamskipnaden i Narvik blir lagt ned og at studentvelferden i Narvik i framtiden skal organiseres gjennom Studentsamskipnaden i Bodø.

Jeg har full forståelse for at denne saken for noen kan oppleves som vanskelig, men regjeringens hensikt er å sikre studentvelferden i Narvik.

Kunnskapsdepartementet har fra 2008 fulgt opp og vært i dialog med Studentsamskipnaden i Narvik om samskipnadens vanskelige økonomiske situasjon. Samskipnadens situasjon skyldes disposisjoner som ligger tilbake i tid og som har påført samskipnaden store tap og en krevende gjeldsbyrde. For å avhjelpe situasjonen har regjeringen i løpet av tiden etter 2008 ytt ekstratilskudd og hatt en løpende oppfølging og dialog med samskipnaden.

Styret og ledelsen for Studentsamskipnaden i Narvik har på bakgrunn av dette iverksatt en rekke gode tiltak for å bedre økonomien.

Studentsamskipnaden i Narvik er likevel, etter vår vurdering, fortsatt i en svært sårbar økonomisk situasjon og, økonomien ville ikke tåle større endringer som for eksempel en renteoppgang eller nedgang i antall studenter ved Høgskolen i Narvik.  

Studentsamskipnadene i Norge er studentdrevet, og Studentsamskipnaden i Narvik har i lengre tid vært orientert om at departementet har jobbet med en løsning for å trygge studentvelferden, herunder at nedleggelse var et alternativ som ble vurdert. Når det gjelder selve strukturen i den nye studentsamskipnaden, skal det nye styret velges etter reglene i studentsamskipnadslovgivningen, noe som sikrer en representativ deltakelse.

Jeg vil også minne om at det er flere studentsamskipnader som betjener flere institusjoner, for eksempel Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus. 

Regjeringens beslutning om en ny organisering av studentvelferden for studentene i Narvik og Bodø, har som hensikt å bevare og skape en mer robust studentvelferd for studiestedene samlet.

Velferdstilbudet til studentene i både Narvik og Bodø skal fortsatt tilbys lokalt, men innenfor rammene av en felles studentsamskipnad. Den endelige beslutningen om rammene for den sammenslåtte samskipnaden, skal treffes av departementet, jf. studentsamskipnadsloven § 2.

Forut for at sammenslåingen kan gjennomføres, må det gjøres et arbeid med å få på plass alle relevante juridiske, økonomiske og praktiske konsekvenser ved sammenslåingen.

Departementet vil være i tett dialog med de berørte studentsamskipnadene, og det legges opp til at arbeidet med planlegging av sammenslåingen, skal gjennomføres av de to samskipnadene selv. Forholdet til arbeidsmiljøloven, hovedavtalen og annet relevant lovverk vil selvfølgelig bli ivaretatt.

Når det gjelder utformingen av vedtektene til den nye studentsamskipnaden, vil dette være det nye styrets ansvar.

Regjeringen har hatt en historisk satsing på studentvelferden med store bevilgninger blant annet til nye studentboliger de siste årene. Dette bør være en tydelig dokumentasjon for at både jeg og denne regjeringen mener studentvelferd er viktig. Det er nettopp derfor vi også har sett behov for en ny organisering av studentvelferden i Nordland - vi ønsker å sikre et likeverdig og robust studentvelferdstilbud i både Narvik og Bodø.