Historisk arkiv

Mobbing må bekjempes lokalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Det lokale engasjementet vil alltid være avgjørende for om vi lykkes i kampen mot mobbing, og hovedinnsatsen må komme der barn og unge oppholder seg til daglig, skriver Kristin Halvorsen i sitt innløegg i flere aviser.

Det lokale engasjementet vil alltid være avgjørende for om vi lykkes i kampen mot mobbing, og hovedinnsatsen må komme der barn og unge oppholder seg til daglig, skriver Kristin Halvorsen i sitt innløegg i flere aviser.

Holdningsarbeid.Det lokale engasjementet vil alltid være avgjørende for om vi lykkes i kampen mot mobbing, og hovedinnsatsen må komme der barn og unge oppholder seg til daglig.

I Møre og Romsdal var Stordal og Norddal kommuner tidlig ute med å signere på et lokalt «Manifest mot mobbing». Hver dag får jeg nå et titall nye henvendelser fra ordførere som lover å forplikte seg til å jobbe systematisk mot mobbing i sin kommune. Viljen til å bidra er stor. Og det er bra, for arbeidet vi står overfor har verken begynnelse eller slutt, men handler om hvordan vi lever sammen og respekterer hverandre som mennesker hver dag i et fellesskap.


Tryggere skoledag. Regjeringen satser bredt for å sikre barn og unge en trygg skolehverdag. Vi skal sikre at vi har et tydelig lovverk som etterleves, gjennomføre effektivt tilsyn av skolene og utdanne gode klasse- og skoleledere. Likevel er det nødvendig med et kontinuerlig holdningsskapende arbeid. Barn og unge skal vite at de blir tatt på alvor hvis de rapporterer om mobbing. Informasjon om at mobbing forekommer skal følges av handling.


Verken regjering eller kommunestyrer kan vedta en mobbefri skole. Men engasjement, kunnskap og systematisk arbeid kan feie mobbingen av banen. «Bry deg» kampanjen i VG har engasjert hundre tusen mennesker over hele landet. Det er et godt utgangspunkt.


Mobbeproblemet er allemannseie. Skal vi få mobbetallene ned, må alle - fra regjering, ordførere og rektorer, til foreldre, lærere og medelever stå sammen om å ta ansvar og bidra til at ingen opplever å få barndom og oppvekst ødelagt av vonde opplevelser. Dette arbeidet krever daglig innsats, personlig engasjement og tydelige formelle virkemidler.


Veiledning. I 2009 lanserte vi den omfattende satsingen «Bedre læringsmiljø». Nå begynner den å slå rot ute i landets skoler. Som del av satsingen tilbys alle skoler et omfattende veiledningsmateriale om klasseledelse, samarbeid mellom hjem og skole, og aktiv håndtering av mobbing. I tillegg har vi gjort kunnskap om hvordan man aktivt bygger opp et bedre læringsmiljø til et hovedområde i den nye rektorutdanningen.


Rettigheter. Opplæringsloven slår fast at alle elever har rett til et godt psykososialt miljø. Det er ikke en rettighet alle elever får oppfylt. Universitetet i Oslo har fått i oppdrag å gå gjennom lovverket for å se om det på enkelte områder kan være nødvendig å gjøre det enda tydeligere. Vi må forsikre oss om at loven beskytter enkeltindivider slik den er tenkt. Hvis grove overgrep kan finne sted uten at loven gir offeret beskyttelse, må den revideres.


Skole og hjem. Det vi vet om de alvorligste mobbesakene som fylkesmennene har fått kjennskap til, er at det er saker som ofte har gått over lang tid, hvor det med tiden har oppstått en konflikt mellom skole og hjem. Foreldre og foresatte skal få mer støtte der hvor mobbesaker ikke er løst på en tilfredsstillende måte. Universitetet i Oslo ser derfor også på hvordan foreldre kan få bedre bistand og rettledning, for eksempel i form av en ombudsfunksjon. Men målet er at flest mulig saker finner en løsning før det blir alvorlig og uten at det skaper en skole-hjem konflikt.


Tilsyn. Her er tilsynet med skolene viktig. Oppdages det svikt i rutiner, gir det verdifull informasjon om situasjonen på skolene og samtidig en anledning til å rette opp feil. Tilsynet har derfor en viktig dobbeltfunksjon. Det skal kontrollere at rutiner er på plass og følges, og veilede det videre arbeidet på skolen.


Manifest. Konkurransen mellom fylkene om hvilket fylke som har flest kommuner med lokalt manifest, kan dere følge på kunnskapsdepartementets nettsider. Jeg følger med på registreringen og ser fram til at stadig flere ordførere signerer. Samtidig håper jeg enda flere vil vise at de bryr seg. For til syvende og sist handler det om at hver enkelt av oss tar ansvar for våre barns oppvekstmiljø, tør gripe inn mot mobbing og selv går foran som et godt eksempel.