Historisk arkiv

Tora Aaslands tale på konferansen "Kunnskap for framtida"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statsråd for forsknings og høyere utdanning Tora Aasland under lanseringen av Forskningsbaromenteret på Kunnskapsdepartementets konferanse "Kunnskap for framtida" i Oslo, 17. mars 2011.

”Mennesket ønsker å vite. Og når det slutter å gjøre det, er det ikke lenger menneske”, skal Fridtjof Nansen ha sagt. La det være en overskrift over Vitenskapsåret 2011. 

I år er det 200 år siden Norge fikk sitt første universitet, Universitetet i Oslo. Det har gitt oss en god anledning til å sette vitenskapens egenart på dagsordenen og drøfte vitenskapens plass i framtidas Norge. Derfor har jeg utropt 2011 til Vitenskapsåret. Vitenskapsåret er førsteetappen mot en ny stortingsmelding om forskningspolitikk, som etter planen skal legges fram våren 2013. 

I Vitenskapsåret ønsker vi å stille de grunnleggende spørsmålene om forskningens tillit og legitimitet. Spørsmål om forskningens rolle og samfunnet rundt oss. Hvor går grensene for vitenskap? Hvordan bør forholdet mellom vitenskap og politikk være? Når trenger vi mer forskning og når vet vi nok til å handle? Hva hemmer og fremmer kvaliteten i forskning og høyere utdanning? Samsvarer dagens utdanninger med morgendagens behov? 

I dag vil jeg åpne denne konferansen med å stille dette spørsmålet: Hvordan bygger vi morgendagens samfunn? Et samfunn som ivaretar de verdiene vi tror på, et samfunn tuftet på kunnskap og bærekraft?