Historisk arkiv

Den gode lærer- ingen drøm

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Skal norske elever lære, trenger de engasjerte og dyktige lærere. Det gjelder i matematikk, i musikk, ja i alle fag. Jeg er derfor helt enig i det Marte Spurkland konkluderer med i sin kommentar 13. juli: ”Læreren er en helt avgjørende faktor for elevenes prestasjoner”.

Innlegg i VG 17.07.2012 av kunnskapsminister Kristin Halvorsen

 

Skal norske elever lære, trenger de engasjerte og dyktige lærere. Det gjelder i matematikk, i musikk, ja i alle fag. Jeg er derfor helt enig i det Marte Spurkland konkluderer med i sin kommentar 13. juli: ”Læreren er en helt avgjørende faktor for elevenes prestasjoner”. Læreren er også særdeles viktig for å skape et trygt og inkluderende læringsmiljø for alle elever. Heldigvis har vi mange slike lærere i den norske skolen! 

Fra utdanningsmyndighetene sin side, både nasjonalt og lokalt, må vi bidra med flere grep. Først og fremst må vi ha nok lærere. Flere ungdommer må få øynene opp for hvor viktig og utfordrende denne jobben er. Og når de så søker seg til lærerutdanningene, må de få et utdanningstilbud som gjør dem best mulig rustet til å møte skolehverdagen. Likeledes trenger vi å beholde alle de lærerne vi har og sørge for etterfyll av ny kompetanse underveis. 

Regjeringen har satset offensivt på begge områdene, gjennom å øke rekrutteringen til læreryrket, etablere en ny grunnskolelærerutdanning fra 2010 og et nasjonalt system for etter- og videreutdanning.

Det gir resultater. Siden 2009 har søkningen til lærerutdanningene økt med over 50%, og opptakskapasiteten er økt med over 1600 plasser. Nå i 2012 får over 1800 lærere et videreutdanningstilbud gjennom den nasjonale satsningen, mange av dem i matematikk.

NY GIV- prosjektet og oppfølgingen av regjeringens ungdomstrinnsmelding retter seg særskilt mot de områdene som Marte Spurkland er opptatt av, nemlig å øke motivasjonen for læring gjennom god klasseledelse og en mer praktisk, variert og relevant undervisning.

Mer faglig fordypning og spesialisering er ett av hovedgrepene ved den nye lærerutdanningen. Det følges opp ved at regjeringen også skjerper kompetansekravene for å undervise. Lærere som kan sitt fag er tryggere og bedre i stand til variere og tilrettelegge undervisningen i tråd med elevenes forutsetninger.