Historisk arkiv

Flere skal fullføre videregående opplæring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Innlegg i Aftenposten 15.09 av kunnskapsminister Kristin Halvorsen, der hun peker på feil i Aftenposten, om kampen mot frafall, basert på OECD-undersøkelsen Educatio at a Glance.

 

Innlegg i Aftenposten 15.09  av kunnskapsminister Kristin Halvorsen

Aftenposten hevder på lederplass 13. september at kampen mot frafall i skolen er mislykket. OECD-undersøkelsen saken viser til, omfatter elever som startet på videregående skole høsten 2004. Aftenposten baserer sine konklusjoner på feil tall og en periode før regjeringen startet et omfattende arbeid for å få flere til å gjennomføre videregående.

OECD publiserte tirsdag statistikk fra medlemslandene om gjennomføring i videregående opplæring. Både årets og fjorårets utgave av OECD-rapporten Education at a Glance viser at gjennomføringen i Norge på normert tid ligger på 57 prosent.

Gjennomføringen er altså stabil, men alt for lav. Elevene som er utgangspunkt for statistikken gikk ut av ungdomsskolen våren 2004. Tallene OECD nå har offentliggjort avspeiler derfor i svært liten grad den sittende regjeringens kamp mot frafall.

Den rødgrønne regjeringen startet høsten 2010 opp prosjektet Ny GIV med mål å øke gjennomføringen i videregående opplæring. Dette er et samarbeid med fylkeskommuner og kommuner. Vi har satt oss som mål å øke andelen som gjennomfører videregående fra 69 til 75 prosent (målt fem år etter at de startet). Økningen fra 2010 til 2011 indikerer at dette er et mål vi er i ferd med å nå. 

Aftenposten omtaler regjeringens tiltak som for spinkle. Det er jeg ikke enig i. Ny GIV-prosjektet inneholder flere store satsinger:

Elever i overgang fra ungdomsskolen til videregående skole er en spesielt viktig målgruppe fordi mange har med seg for store kunnskapshull til å gjennomføre videregående opplæring. Ny GIV-prosjektet tilbyr intensiv oppfølging av utsatte elever allerede fra ungdomstrinnet. Alle landets ungdomsskoler og videregående skoler deltar nå i dette opplegget, og i løpet av 2013 vil i alt rundt 13.000 elever ha fått intensiv praktisk opplæring i lesing, skriving og regning. Det jobbes også systematisk med å gjøre opplæringen både i videregående og på ungdomstrinnet mer relevant for elevene. Et viktig element i Ny GIV er kompetanseheving blant lærerne, og i løpet av denne høsten vil omlag 3600 dedikerte lærere ha gjennomført denne opplæringen.

Aftenposten har rett i at frafallsproblemet har mange årsaker og må angripes på mange fronter - også utenfor skolen. Nettopp derfor har vi i Ny GIV etablert et nært samarbeid med både arbeidsmarkeds-, helse- og sosialmyndighetene. Dette arbeidet har resultert i at vesentlig flere ungdommer har kommet i både opplæring og arbeid.

Regjeringen kommer tilbake med flere tiltak mot frafall i en stortingsmelding våren 2013. Vi vil der se spesielt på yrkesfagene som har de største frafallsproblemene, som Aftenposten helt korrekt påpeker.