Historisk arkiv

Høyre på etterskudd om skole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I et leserinnlegg i Helgeland Arbeiderblad etterlyser Høyres Elisabeth Aspaker nye tiltak for å styrke kvaliteten på lærerne. Hennes kritikk viser først og fremst et frustrert opposisjonsparti som er kraftig på etterskudd i skolepolitikken.

Innlegg av statssekretær Elisabet Dahle i Helgeland Arbeiderblad 19.07.2012

I et leserinnlegg i Helgeland Arbeiderblad etterlyser Høyres Elisabeth Aspaker nye tiltak for å styrke kvaliteten på lærerne. Hennes kritikk viser først og fremst et frustrert opposisjonsparti som er kraftig på etterskudd i skolepolitikken.

Den rødgrønne regjeringen har tatt et krafttak for å øke både rekrutteringen til læreryrket og lærernes kompetanse. Siden 2005 har søkningen til lærerutdanningene økt med over 50 prosent og antall studieplasser er økt med 2010 plasser. Lærerutdanningen er forbedret og sikrer tydeligere spesialisering og større faglig fordypning. Vi skjerper kompetansekravene for undervisning og har i samarbeid med partene i skolen laget en egen etter- og videreutdanningsstrategi hvor staten finansierer størstedelen av kostnadene. I dag får over 1800 lærere tilbud gjennom denne ordningen.

Aspaker etterlyser også bedre tilpasset opplæring og tiltak som øker elevenes motivasjon på ungdomstrinnet. Det tyder på at hun har lest regjeringens Ungdomstrinnsmelding dårlig. Slike tiltak er allerede på full fart inn i skolen, men tydeligvis så raskt at Aspaker ikke har rukket å få de med seg. Kort kan det nevnes at vi innfører valgfag på ungdomskolen. Vi begynner med åttende trinn nå til høsten og utvider ordningen til å omfatte niende trinn i 2013 og tiende trinn i 2014. Dette har vært et etterspurt ønske fra elevene selv. I tillegg vil vi bidra til at undervisningen i andre fag blir mer praktisk, variert og relevant. Innen en femårsperiode vil alle ungdomsskolelærere få tilbud om skolebasert kompetanseheving, som skal gjøre de bedre i stand til å ha en praktisk tilnærming i undervisningen. Yrkesretting av fellesfagene i fag- og yrkesopplæringen er vi også allerede godt i gang med.

Erfaringene fra Ny GIV-prosjektet viser god vei for det utviklings- og endringsarbeidet som omhandler både ungdomsskolen og videregående opplæring. Aspaker kritiserer oss likevel for å vente til elevene er i tiende klasse "med å sette inn hjelp". Det er en meningløs påstand. For det første har tidlig innsats helt fra første skoleår vært en viktig del av regjeringens utdanningspolitikk. For det andre kan vi ikke la være å hjelpe dagens tiendeklassinger, vi må også ivareta de ungdommene som har kommet så langt i skoleløpet. Gjennom Ny GIV- prosjektet gis tiendeklasse-elevene intensivopplæring i grunnleggende ferdigheter, de får tilbud om sommerkurs i regi av folkehøgskolene og vi har etablert egne tiltak som følger elevene gjennom videregående opplæring. Vi får mange positive og rørende tilbakemeldinger fra elever og lærere om hva dette har betydd for den enkelte elev. Som en elev selv uttrykte det: «Jeg har ikke bare fått ny giv, men et nytt liv!»