Historisk arkiv

Nytt veksthus på Tøyen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Innlegg av kunnskapsminister Kristin Halvorsen i Aftenposten 13. juni om nytt veksthus på Tøyen.

Innlegg av kunnskapsminister Kristin Halvorsen i Aftenposten 13. juni om nytt veksthus på Tøyen.

Kunnskapsdepartementet har gjennom mange år arbeidet sammen med Universitetet i Oslo og Statsbygg for å få realisert et nytt utstillingsveksthus på Tøyen. Etter et omfattende og grundig arbeid har Statsbygg ferdigstilt et forprosjekt med godkjent kostnadsramme.

Universitetet i Oslo har nå likevel funnet at en ikke ønsker det eksisterende forprosjektet realisert og bedt Kunnskapsdepartementet om at arbeidet med det godkjente prosjektet blir avsluttet. Universitetet ønsker samtidig at det blir satt i gang en ny arkitektkonkurranse som legger nye botanikkfaglige og miljømessige krav til grunn.

Vi har gjennom hele prosjekteringsfasen hatt som ambisjon å få realisert et utstillingsveksthus som kan imøtekomme universitetets behov. Når universitetet nå har endret standpunkt til det foreliggende forprosjektet, må jeg selvsagt ha respekt for det. Jeg vil nå be Universitetet i Oslo om en grundig og faglig begrunnelse om hvorfor de ikke ønsker å gå videre med prosjektet etter de planer som er utarbeidet.

Jeg vil deretter så raskt som mulig vurdere om det skal utlyses ny arkitektkonkurranse eller gjennomføre det planlagte prosjektet. Spørsmålet i det videre arbeidet er ikke om det skal bygges et veksthus på Tøyen, men hvilket veksthus som skal bygges.

De utviklingsplanene som byrådet og SV i Oslo har blitt enige om på Tøyen gir Universitetet i Oslo, Botanisk hage, museene og et nytt veksthus muligheten til å inngå i en stor og spennende satsing for byen og for området.