Historisk arkiv

EU-ministerkonferanse om utdanning i Oslo i 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Sted:

Kunnskapsminister Øystein Djupedal vil være vert for en uformell EU-ministerkonferanse om utdanning i Oslo 5.-7. juni 2008. Konferansen vil ha fokus på skolens verdigrunnlag og verdiformidling, og særlig skolens rolle i å fremme respekt, toleranse og interkulturell dialog.

I tillegg til utdanningsministere fra de 27 EU-landene, er også ministere fra EFTA-landene og Vest-Balkan ventet til Norge. Konferansen arrangeres i samarbeid med Slovenia, som vil ha formannskapet i EU våren 2008. Ideen om å arrangere en slik konferanse har kommet gjennom samtaler det siste året mellom kunnskapsminister Djupedal og Slovenias utdanningsminister Milan Zver.

Ministerkonferansen vil ha tittelen The Institutional Foundations for Dialogue and Respect og vil ha spesiell fokus på skolens verdigrunnlag og verdiformidling. Dette omfatter skolens rolle i å fremme respekt, toleranse og interkulturell dialog. Fokuset gir en mulighet til å presentere gode erfaringer fra arbeid med eksempelvis religion i utdanningen, flerspråklighet og interkulturell dialog. Et mål for ministrenes deltakelse vil være å drøfte hvordan man sikrer sammenheng og bygger bro mellom nasjonal politikk og det som faktisk skjer i klasserommet. Konferansen i Oslo vil ha alleuropeisk interesse og være tett knyttet opp til sentrale europeiske prosesser på utdanningsfeltet. Særlig er Balkandeltakelsen viktig da den vil videreføre dialogen innen utdanning også med landene på Vest-Balkan. 

- Både i Norge og i EU blir det moderne samfunnet stadig mer flerkulturelt. Det er viktig å belyse de mulighetene og utfordringene som et flerkulturelt samfunn gir utdanningsområdet. EU-ministerkonferansen om utdanning i Oslo neste år vil være en flott anledning til å utveksle erfaringer, slik at vi kan skape et bedre grunnlag for respekt, toleranse og interkulturell dialog, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.