Forskning for “folk flest”:
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kunnskapsdepartementet
Hjerneforskning, brystkreft og skreddersydd medisin
Kalenderhendelse |
Sted:
Harald Eia, Jørgen Skavlan og Kjersti Løken Stavrum er på plass når Forskningsrådet inviterer til en kveld med lærdom, latter og friske debatter. På en enkel og underholdende måte får publikum vite det nyeste om hjerneforskning, brystkreft og skreddersydd medisin.
Etter ti år med en målrettet satsing på bioteknologisk forskning kan “folk flest” høste fra resultatene. Norske leger har nå bedre kunnskap om alvorlige sykdommer som brystkreft og Alzheimer. Man vet i dag også så mye om våre gener at det er mulig å skreddersy medisinsk behandling til hver enkelt.
Kartleggingen av menneskets arvestoff for drøyt ti år siden åpnet helt nye muligheter i jakten på sykdomsårsaker og var også gjennombruddet for Norges satsing på bioteknologi. Drømmen om å kunne stille tidligere diagnoser, gi presis behandling og forebygge på individnivå var helt avgjørende for et politisk vedtak om å investere 1.6 milliarder over ti år i bioteknologisk forskning gjennom programmet for funksjonell genomikk (FUGE).
-Strategiske forskningsprogrammer som FUGE er viktige redskap for å lenke samfunnsutfordringer til forskere og forskningsmiljøer og dermed få resultater som har betydning for mange mennesker, sier forskningsminister Tora Aasland.
Og det er “mannen i gata” som er målgruppen når resultatene fra satsingen skal spres. Forskningsrådet og FUGE inviterer nemlig allmennheten til en forskningsfest hvor noen av våre fremste forskere med hjelp av noen av landets beste formidlere skal fortelle hvor langt vi i Norge har flyttet forskningsfronten innenfor medisin og hva som nå er mulig med hjelp av ny bioteknologisk viten.
-Dette er et nytt og spennende initiativ fra oss i Forskningsrådet. Det er første gang vi arrangerer et forskningsformidlingsarrangement fra et av våre programmer hvor “mann i gata” er målgruppe. Vi ønsker å tilby det seneste fra forskningsfronten på en underholdende og tilgjengelig måte. Jeg oppfordrer alle til å ta med seg venner og familie til DogA på ettermiddagen 19.mai. Du blir garantert litt klokere, sier divisjonsdirektør i Forskningsrådet Anne Kjersti Fahlvik.
Fakta:
Arrangementet “Vitenskap i hverdagen” er gratis og åpent for alle. Møt opp på DogA i Hausmannsgate 16, 19. mai, kl. 16:30 for foredrag, lett servering, underholdning og diskusjoner.
Kvelden starter med lett servering fra kl 16:30. Forskningsrådet åpner arrangementet kl 17:15 og kveldens konferansier, Harald Eia, entrer scenen rett etter. Tre av landets sterkeste forskere vil fortelle om forskning på sine fagfelt; Anne-Lise Børresen-Dale om brystkreft, Tone Tønjum om hjerneforskning og Dag Undlien om skreddersydd medisin. Det blir en kort pause med musikk, forfriskninger og mingling kl 19:00, før det kl 19.30 er et duket for en spennende debatt ledet av forskningsjournalist og forfatter Bjørn Vassnes. I panelet sitter Kjersti Løken Stavrum (redaktør A-magasinet), Dag Undlien (professor ved Ullevål sykehus), Jørgen Skavlan (lege), Sissel Rogne (direktør Bioteknologinemda), Jan Reinert Karlsen (bioetiker og førstelektor ved senter for Vitenskapsteori) og Kyrre Lekve (statssekretær Kunnskapsdepartementet).
Arrangementet vil bli streamet, og gjort tilgjengelig på nettsiden www.forskningsradet.no/vitenskap i hverdagen.
Dette er det første av to publikumsarrangementer i 2011 om resultater fra det siste innenfor bioteknologisk forskning. I oktober vil en tilsvarende konferanse arrangeres på temaet mat. Arrangementet er en del av Vitenskapsåret.
For mer informasjon: www.forskningsradet.no/vitenskapihverdagen Eller kontakt presseansvarlig for arrangementet:
Katrine Rese Shadidi krs@forskningsradet.no 958 31 279