Historisk arkiv

Effekten av formell lærerutdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Analyser

En ny svensk studie viser at lærernes formelle utdanning har stor betydning for elevenes leseferdigheter.

En ny svensk studie viser at lærernes formelle utdanning har stor betydning for elevenes leseferdigheter. (24.08.07)

Både i private og offentlige skoler skårer svenske elever markant bedre på leseferdigheter (PIRLS2001) hvis de har en lærer med formell utdanning. Andre kjennetegn ved lærernes bakgrunn, slik som alder og erfaring, har ingen signifikant påvirkning på elevenes leseferdigheter. 

Eva Myrberg ved Universitetet i Göteborg har ved hjelp av statistisk analyse (regresjonsanalyse) undersøkt sammenhengen mellom svenske 3. klassingers (N=10.000) resultater i PIRLS2001 og lærernes bakgrunn. De fleste elevene hadde sammen lærer i 3 år. Foreldrenes utdanningsnivå, samt skoletype (offentlig/privat) er også inkludert i analysen. 

Ingen forskjell mellom private og offentlig skoler

Bakgrunnen for studien er den økende privatiseringen av skolesektoren i Sverige. Et kjennetegn ved privatskoler er at andelen lærere uten formell utdanning er større (37 prosent) enn i offentlige skoler (19 prosent). Forkjempere for privatskoler har ofte argumentert for at lærernes formelle utdanning er mindre viktig i slike skoler fordi lærerne er mer motiverte og entusiastiske. Hvis denne påstanden er korrekt bør man, i følge Myrberg, finne at lærernes formelle utdanning har mindre å si for elevenes leseferdigheter i privatskoler enn i offentlig skoler.  

Resultatene fra analysen gir ikke støtte til en slik tolkning. Lærernes formelle utdanning har tilnærmet lik betydning for elevenes leseferdigheter i både private og offentlige skoler. Elever i begge skoletyper presterer i gjennomsnitt bedre når de har lærere med formell utdanning.  

Interessant nok finner ikke analysen noen sammenheng mellom andre mulige kjennetegn ved lærernes bakgrunn – kjønn, alder, erfaring, etterutdanning og grad av samarbeid lærerne imellom – og elevenes leseferdigheter.  

Flere utdannede lærere

Det er verdt å merke seg at elever i privatskoler i utgangspunktet får bedre testresultater enn elever i offentlige skoler, men at denne forskjellen blir borte når man kontrollerer for foreldrenes utdanningsbakgrunn. Analysen viser at elever i privatskoler har fordelen av bedre utdannede foreldre mens elever i offentlige skoler har fordelen av bedre utdannede lærere. Disse to faktorene er like sterke og drar i hver sin retning – med andre ord utligner de hverandre. Dette funnet indikerer at elever i privatskoler underpresterer som en følge av færre lærere med formell utdanning. 

Myrberg konkluderer med at det er behov for flere høyt utdannede lærere i skolen.  

Myrberg, Eva (2007). The effect of formal teacher education on reading achievement of 3rd-grade students in public and independent schools in Sweden, Educational Studies 33:2, 145-162.