Historisk arkiv

Menn mangler i barneskolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Analyser

Menn søker ofte til yrker med høy lønn og høy status. Dessuten vil de nødig stemples som "kvinnefolk". Derfor finnes det få menn blant lærerne i barneskolen.

Menn søker ofte til yrker med høy lønn og høy status. Dessuten vil de nødig stemples som "kvinnefolk". Derfor finnes det få menn blant lærerne i barneskolen. (14.11.07)

 

Mangelen på menn i barneskolen er blitt satt i sammenheng med både underytelse og atferdsproblemer blant gutter. Men det finnes lite belegg i forskningen for at kvinnedominans blant lærerne fører til lavere læringsutbytte, mindre trivsel eller lavere motivasjon blant guttene. Studier tyder imidlertid på at gutter foretrekker kontakt med mannlige lærere når det gjelder personlige og følelsesmessige temaer. Årsakene til at det finnes få mannlige barneskolelærere er sammensatte.

 

Lav lønn

Lav lønn synes å være hovedårsaken til at menn ikke søker seg til yrket. Land med relativt høy lønn for barneskolelærere, for eksempel Tyskland og Frankrike, har mindre problemer med å rekruttere menn til yrket. Forskning har generelt vist at menn er mer påvirket av økonomisk belønning (eller mangel på slik) enn kvinner er.   

Lav status

I mange land har barneskolelærere lav status sammenliknet med andre høyt utdannede yrkesgrupper. Dette henger igjen sammen med lav lønn og høy andel kvinnelige lærere. Man ser ofte at status til et yrke synker med økende kvinneandel.

Feminin arena

Mange menn opplever det å være barneskolelærer som en trussel mot egen maskulinitet. Yrket oppfattes i mange samfunn som ”kvinnfolkarbeid” eller som en slags forlengelse av den tradisjonelle morsrollen. Heterofile menn uttrykker også bekymring for å bli utsatt for homofobisk sjikane. 

Frykt

Undersøkelser i flere land viser at menns frykt for å bli beskyldt for misbruk av barn også er en viktig grunn til at yrket er lite attraktivt. I en undersøkelse blant gutter i videregående skole uttrykte over halvparten moderat eller ekstrem bekymring knyttet til fysisk kontakt med barn. I en tilsvarende undersøkelse blant mannlige barneskolelærere uttrykte hele to av tre moderat eller ekstrem bekymring. 

Frafall

Undersøkelser i flere land viser at betydelig flere menn enn kvinner slutter i lærerutdanningen i løpet av det første året. I noen undersøkelser et det blitt påvist lavere inntakskvalitet blant menn enn blant kvinner, mens andre studier påpeker mangelen på mannlige nettverk som en hovedårsak. I denne forbindelse er det foreslått å opprette ulike former for støttegrupper for menn i lærerutdanningen. 

Forfremmelse

Undersøkelser viser at mannlige barneskolelærere forfremmes til lederposisjoner oftere og raskere enn sine kvinnelige kolleger. Dette fører også til at det blir færre menn i klasserommene. I flere land er det faktisk en forventning om at menn som begynner som barneskolelærer har som ambisjon å bli skoleleder. Dette henger sammen med at det å være lærer for små barn, ikke sees på som et naturlig yrke for en mann.  

Løsninger

Status og lønn henger sammen til en viss grad. Ved å øke lønnen til barneskolelærerne vil man derfor også øke statusen til yrket. Men i første omgang løser man ikke problemet med at arbeid utført av kvinner generelt nedvurderes i samfunnet (faktisk både av menn og kvinner) Det er blitt foreslått at ved å legge større vekt på likestilling og likeverd som tema i lærerutdanningen, kan man skape et bedre grunnlag for endringer blant kommende generasjoner. 

Cushman, R. (2007): The male teacher shortage: A synthesis of research and worldwide strategies for addressing the shortage. KEDI Journal of Educational Policy, 4 (1), pp. 79-98.