Historisk arkiv

Etablering av internasjonal Ibsen-pris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

- Regjeringen oppretter en internasjonal Ibsen-pris. Prisen skal stimulere til fortsatt kritisk debatt om vesentlige samfunnsmessige og eksistensielle tema, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Pressemelding

Nr.: 91/06
Dato: 24.08.2006
Kontaktperson: Informasjonssjef Signe Bjørvik, tlf: 913 46 557

Etablering av internasjonal Ibsen-pris

- Henrik Ibsens diktning har hatt og har fortsatt stor betydning nasjonalt og internasjonalt. Hans dramatikk spilles på scener over hele verden. Bare i år spilles 2800 forestillinger i ulike land. Publikum provoseres og utfordres fortsatt over innholdet i dramatikken hans. Regjeringen har i dag bestemt å opprette en internasjonal Ibsen-pris. Prisen skal stimulere til fortsatt kritisk debatt om vesentlige samfunnsmessige og eksistensielle tema, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Prisen blir på 1,5 millioner kroner og skal honorere en enkeltperson, organisasjon eller institusjon innenfor kunst og kultur som har gjort en ekstraordinær innsats i Ibsens ånd. Det skal også tildeles stipendier på 1 million kroner til ulike Ibsen-prosjekter verden over. Totalt skal det avsettes årlig 3 millioner kroner over Kultur- og kirkedepartementets budsjett.

- Dette er en viktig begivenhet. I tillegg til at prisen skal stimulere til kritisk debatt, håper vi også at den får internasjonal oppmerksomhet og prestisje, at den øker kontakten over landegrenser og at den bidrar positivt til Norges omdømme, sier kulturminister Trond Giske.

Kulturdepartementet skal ha forvaltningsansvaret for prisen. Det administrative ansvaret for nominasjon, prisutdeling, arrangementer og søknadsbehandling skal legges til en eksisterende kulturinstitusjon eller til flere i samarbeid. Tildeling av det administrative ansvaret kunngjøres senere.