Historisk arkiv

Riktig å trekke tilbake gevinstautomater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Kultur- og kirkedepartementet fikk medhold ved dom i Oslo Tingrett 21. november i saken mot automatprodusenten Errel Industries BV og deres norske leverandører Europlay AS, som saksøkte Kultur- og kirkedepartementet med et erstatningskrav på 86 millioner kroner. Oslo tingrett mener at det var grunnlag for å trekke tilbake typegodkjenninger til 3 gevinstautomater som ble truffet av Lotteritilsynet i 2002.

Riktig å trekke tilbake gevinstautomater

Kultur- og kirkedepartementet fikk medhold ved dom i Oslo Tingrett 21. november i saken mot automatprodusenten Errel Industries BV og deres norske leverandører Europlay AS som saksøkte Kultur- og kirkedepartementet med et erstatningskrav på 86 millioner kroner. Oslo tingrett mener at det var grunnlag for å trekke tilbake typegodkjenninger til 3 gevinstautomater som ble truffet av Lotteritilsynet i 2002. Godkjenningene ble tilbakekalt fordi automatene hadde en funksjon som er i strid med de tekniske kravene for gevinstautomater i Norge.

Funksjonen var også uheldig med hensyn til spilleavhengighet. Lotterinemnda omgjorde Lotteritilsynets vedtak med den begrunnelsen at automatene i sin tid ble godkjent av norske myndigheter etter testing hos et testlaboratorium i Nederland. Dette innebar at automatene kunne fortsatt stå ute på markedet.

Saksøkerne på sin side, mente at Lotteritilsynets vedtak førte til at selskapene tapte anseelse i det norske markedet med påfølgende nedgang i salgsinntekter og fortjeneste. Oslo Tingrett mener imidlertid at det var grunnlag for å trekke tilbake godkjenningene og staten ble frifunnet på alle punkter i Tingrettens dom 21. november 2005. Det er ventet at dommen vil bli anket.

Errel-saken er brukt som et argument for etableringen av enerettsmodellen for drift av gevinstautomater i regi av Norsk Tipping. Saken belyser vanskelighetene med å kontrollere dagens gevinstautomatmarked og fjerne ulovlige spill med uheldige følger for spilleavhengighet.