Historisk arkiv

Jublende Gullsekk-vinnere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Jubelen stod i taket da kulturminister Trond Giske kåret Svolvær Barne og Ungdomsskole til den skolen i landet som har jobbet best med kunst og kultur. Den kulturelle skolesekkens egen pris, Gullsekken, ble torsdag delt ut for aller første gang under Festspillene i Bergen. (31. mai 2007)

Jubelen stod i taket da kulturminister Trond Giske kåret Svolvær Barne og Ungdomsskole til den skolen i landet som har jobbet best med kunst og kultur. Den kulturelle skolesekkens egen pris, Gullsekken, ble torsdag delt ut for aller første gang under Festspillene i Bergen.

I tillegg til Svolvær Barne og Ungdomsskole fikk kulturprosjektet Jam! sin Gullsekk, for å være landets beste kulturproduksjon rettet mot skolebarn. Prisen ble delt ut av administrerende direktør i Norsk Tipping, Reidar Nordby jr.

Både for skolen og produksjonen Jam! er prisen på 100.000 kroner til hver mer en bare heder og ære. Pengene gir dem mulighet til å jobbe videre med kunst og kultursatsingen sin.

Fornøyd statsråd
Kulturminister Trond Giske uttrykte stor glede over å kunne overrekke den alle første Gullsekken noensinne.

- Den kulturelle skolesekken har vært et av mine hjertebarn som jeg har kjempet for, sa Giske. Han kunne også fortelle at i alt 167 millioner kroner av spillemidlene er øremerket til Den kulturelle skolesekken neste skoleår.

- Gullsekken er en viktig pris for å få fokus på satsing på kunst og kultur i skolen. Vi håper den kan være en liten gulrot, for vi ønsker at barn og unge skal få vokse opp med mange berikende kulturopplevelser, sa Giske.

Rørt rektor
Rektor Åse Karlsen ved Svolvær Barne og Ungdomsskole var rørt da hun mottok prisen.
 - Dette er stort for oss. Dette gir oss mulighet til å satse videre. Dette er noe hele lokalsamfunnet er engasjerte i og alle som jobber på skolen skal ha ære av, sa hun.

I juryen begrunnelse het det blant annet at ”skolen bruker hele bredden i kulturbildet, og har gjennom planmessig arbeid, organisering og kompetanse gjort skolen i stand til å ta imot opplevelser og spesialkunnskap utenfra, slik at de kan høste maksimalt av Den kulturelle skolesekken. Skolen har en felles årsplan for de store felles kultursatsingene som alle bygger på Den kulturelle skolesekkens mål”.

Takknemlige Jam’ere
Maria Strøm Astrup og Peter Svenning i Jam!-prosjektet var fulle av begeistring over sin Gullsekk.

- Gjennom prosjektet har vi møtt nærmere 3.000 elever. Prispengene gjør at vi kan jobbe videre med elevene til høsten, sa Svenning, som sjarmerte publikum ved å bruke hele kroppen til å uttrykke glede over prisen.

I juryens begrunnelse het det blant annet at ”prosjektet bruker kunst til å få barn og ungdom til å forholde seg til verden og samfunnet på en aktiv måte. Det er et prosjekt som maner til stort engasjement og deltakelse fra elevene, og som skaper diskusjoner og reaksjoner. Det inspirerer til refleksjon, humor og får elevene til å åpne hodene sine for nye tanker om tiden de lever i. Noe som kan legge grunnlag for bevisst samfunnsholdning og kulturell deltakelse”.

Disse var nominert til prisen for beste skole:
• Breidablikk ungdomskole i Sandefjord
• Fagerlund skole i Brumunddal
• Slidre og Røn skuler i Vestre Slidre
• Svolvær barne- og ungdomskole.

Disse var nominert for beste kulturproduksjon:
• En hemmelig hage - en forestilling laget av friteatergruppen Fabula Rasa
• Fargespill/fargelys – en flerkulturell forestilling laget av bergensmusikere i samarbeid med Nygård skole
• Jam – et samarbeidsprosjekt mellom aksjonskunstnerne Adbusters og Nasjonalmuseet
• Vesle Einsteins juleønske - en danseproduksjon laget av Dans Design i samarbeid med Carte Blanche.

Fakta om Den kulturelle skolesekken
Den kulturelle skolesekken er en nasjonal satsing som bidrar til at elever i grunnskolen får møte profesjonell kunst og kultur. I skoleåret 2006/2007 tilføres den kulturelle skolesekken 167 millioner kroner fra overskuddet i Norsk Tipping.
Prisen for beste skole og beste produksjon vil gå til en skole og til en produksjon som arbeider med Den kulturelle skolesekken mest mulig i tråd med de overordnede målene for satsingen. Med produksjon menes alle de måter elever møter profesjonell kunst og/eller kultur i skoletiden. Uttrykket kan være scenekunst, visuell kunst, musikk, film, litteratur og kulturarv, eller en blanding av disse.
 
Fagjuryens sammensetning:
Maj Britt Andersen, musiker og juryleder
Shanti Brahmachari, prosjektleder i Skuespillersenteret
Erling Dahl, jr., programsjef for Festspillene i Bergen
Ove Eide, forfatter og lektor
Merethe Frøyland, rådgiver i ABM-utvikling
Trond Johnsen, utdanningsdirektør i Oppland
Vera Micaelsen, langfilmkonsulent i Norsk filmfond
Arve Tellefsen, musiker