Historisk arkiv

Det nordiske kultursamarbeidet reformeres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

- Jeg er glad for at det nordiske kultursamarbeidet nå reformeres, slik at mer av midlene går direkte til kulturaktiviteter og mindre til byråkrati, sa statsråd Trond Giske, da han i dag ledet det nordiske møtet med sine nordiske ministerkollegaer i København.

Pressemelding

Nr.: 161/06
Dato: 01.11.2006
Kontaktperson: Informasjonssjef Signe Bjørvik, tlf 91 34 65 57

Det nordiske kultursamarbeidet reformeres

Ny struktur for det nordiske kultursamarbeidet var tema da kulturminister Trond Giske ledet møtet med sine nordiske ministerkollegaer i København i dag. - Jeg er glad for at det nordiske kultursamarbeidet nå reformeres, slik at mer av midlene går direkte til kulturaktiviteter og mindre til byråkrati, sier statsråd Trond Giske.

Den overordnede målsettingen med strukturreformen er å skape en mer fleksibel organisasjon og frigjøre midler til kulturell og kunstnerisk virksomhet. Den nye strukturen skal gjelde fra 1. januar 2007.

- Reformen vil fornye og vitalisere det nordiske kunst- og kultursamarbeidet, sier statsråd Giske.

De fleste av de nåværende nordiske kunst- og kulturkomiteer og samarbeidsorgan med egne administrative enheter avvikles. Den nye organisasjonen har færre institusjoner. Midlene som frigjøres, bevilges til programmer og prosjekter, insitiert av kunst-og kulturarbeiderne i de nordiske landene.

Det åpnes opp for at nye grupper og nye nettverk kan delta i det nordiske kultursamarbeidet. Prosjektene i kunst- og kulturprogrammene skal være innrettet mot utvikling, kompetanseheving, kunnskapsdeling og nettverksbygging.

Forvaltningen av programmene skjer i henhold til prinsippet om armlengdes avstand, både faglig i form av sakkyndiggrupper og administrativt gjennom det nye forvaltningsorganet Kulturkontakt Nord. Kulturkontakt Nord KN) blir lokalisert i Sveaborg i Helsingfors i Finland.