Historisk arkiv

Frivillighetsprisen til Omvisergruppa ved Stiftelsen Arkivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Kultur- og kirkeminister Trond Giske tildelte i kveld frivillighetsprisen 2006 til Omvisergruppa ved Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. Juryen har i sin begrunnelse lagt vekt på idealismen, samarbeidsviljen og den store frivillige innsatsen omviserne gjør. Se prisoverrekkelsen på web-tv her.

Pressemelding

Nr.: 180/06
Dato: 05.12.2006

Frivillighetsprisen til Omvisergruppa ved Stiftelsen Arkivet

Kultur- og kirkeminister Trond Giske tildelte i kveld frivillighetsprisen 2006 til Omvisergruppa ved Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. Juryen har i sin begrunnelse lagt vekt på idealismen, samarbeidsviljen og den store frivillige innsatsen omviserne gjør.

Stiftelsen Arkivet ble etablert i 1998 og er et senter for fredsarbeid, menneskeverd og samfunnsforståelse. En Gestapokjeller er bevart slik den var under okkupasjonen, og fungerer nå som et museum som viser historien fra andre verdenskrig.

Omvisergruppa er en del av Venneforeningen til Stiftelsen Arkivet. Gruppen består av 25 personer, de fleste pensjonister. Innsatsen de yter frivillig som omvisere i museet utgjør 6 årsverk. De møter 10 000 besøkende i året, hvorav 6 000 skoleelever.

- Omviserne ved Stiftelsen Arkivet er unike ildsjeler som ønsker å gjøre verden bedre med å bidra med sine livserfaringer. De er flotte rollemodeller for både unge og gamle.

Budskapet om internasjonal humanitær rett, menneskerettigheter, fred, forsoning og motsand mot alle former for fremmedfrykt og diskriminering er høyaktuelt også i dag og kan ikke gjentas for ofte, sier statsråd Trond Giske.

Omvisergruppa er en viktig møteplass mellom generasjoner. Et samarbeid med skolen lar nye generasjoner ta del i de eldres erfaringer, ikke som et kapittel i historiebøkene, men gjennom personlige møter.

Juryen har lagt avgjørende vekt på budskapet som formidles av omviserne. Besøkende i museet får ikke bare en øyevitneskildring av krigshistorien. Erfaringene fra historien settes inn i en dagsaktuell sammenheng. Kampen mot okkupasjonsmakten knyttes til kampen mot diskriminering i dagens samfunn.