Historisk arkiv

Staten går hardt ut mot ESA sine anklager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Staten sendte 18. mai 2006 sitt forsvarskrift til EFTA-domstolen i automatsaken. - Statlig enerett til automatdrift gjennom Norsk Tipping vil være det klart mest ansvarlige og effektive tiltak mot spilleavhengighet i Norge i dag, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske i en kommentar til forsvarsskriftet.

Pressemelding

Nr.: 52/06
Dato: 30.05.2006
Kontaktperson: Advokat Fredrik Sejersted, mobil 99 62 44 09

Automatsaken for EFTA-domstolen:

Staten går hardt ut mot ESAs anklager

Lenke til forsvarskrift til EFTA-domstolen (pdf)

Staten sendte 18. mai 2006 sitt forsvarsskrift til EFTA-domstolen i automatsaken. - Statlig enerett til automatdrift gjennom Norsk Tipping vil være det klart mest ansvarlige og effektive tiltak mot spilleavhengighet i Norge i dag, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske i en kommentar til forsvarsskriftet. - Den enerettsmodellen Stortinget vedtok i 2003 vil gi bedre kontroll med automatene enn selv et totalforbud, hvor vi risikerer at dagens 15 000 automater settes inn på bakrom og i ulovlige spillelokaler.

Staten viser i forsvarsskriftet, som er på 225 sider, til at formålet med å flytte automatdriften inn i Norsk Tipping er å sikre at staten fortsatt har hånd om de største pengespillene. Samtidig skal omsetningen på automatspill reduseres med om lag 80 % i forhold til dagens nivå. Dette er det mest konsekvente tiltaket i pengespillpolitikken i nyere tid og ligger klart innenfor det handlingsrommet staten har innenfor EØS-avtalen.

Staten mener ESAs tolkning av EØS-avtalen vil åpne for en betydelig liberalisering av pengespillsektoren i EØS-området, noe de fleste EU-land og EU-parlamentet nylig har gått i mot.

Norge vil i tiden som kommer ta kontakt med andre land innenfor EØS-området, for å sikre støtte i saken. Norge anser det som viktig at dagens rettstilstand opprettholdes, slik at de enkelte land fortsatt selv kan vurdere hvilke tiltak som gir en mest forsvarlig pengespillpolitikk.

EFTA-domstolens dom i saken ventes i løpet av første halvår 2007.