Historisk arkiv

UNESCOs konvensjon om kulturelt mangfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Stortinget ga i går sitt samtykke til ratifikasjon av UNESCOs konvensjon om å verne og fremme et mangfold av kulturuttrykk. – Konvensjonen sikrer vår rett til å gjennomføre en målrettet kultur- og mediepolitikk, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske. (14.12.06)

Pressemelding

Nr.: 185/06
Dato: 14.12.2006

UNESCOs konvensjon om kulturelt mangfold

Stortinget ga i går sitt samtykke til ratifikasjon av UNESCOs konvensjon om å verne og fremme et mangfold av kulturuttrykk. – Konvensjonen sikrer vår rett til å gjennomføre en målrettet kultur- og mediepolitikk, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske.

UNESCOs konvensjon etablerer en felles, internasjonal plattform for å utvikle og iverksette kulturpolitiske tiltak. Den stadfester medlemslandenes rett til å vedta og gjennomføre en kulturpolitikk som legger til rette for et mangfold av kulturuttrykk.

– UNESCO-konvensjonen legitimerer den rolle en målrettet kulturpolitikk kan spille for å sikre kulturelt mangfold, både nasjonalt og internasjonalt. Det er vårt ansvar å bidra til at konvensjonen iverksettes på en effektiv og forsvarlig måte, sier Giske.

Hittil har 21 land ratifisert konvensjonen. Når 30 land har ratifisert, trer den i kraft. Ratifikasjonsprosesser pågår i en rekke land, blant annet i EU.

– Skal man i et land som Norge sikre et mangfoldig kulturliv i en verden med økende globalisering, kreves det en aktiv kulturpolitikk for å kunne sikre et mangfold av kulturuttrykk. Konvensjonsteksten vil fungere som et generelt referansedokument for framtidig lovgiving og politikkutforming innenfor kultur- og mediefeltet, sier Trond Giske.

Konvensjonsteksten finnes iSt.prp. nr. 76