Historisk arkiv

- Regjeringen satser offensivt på norsk film

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Regjeringen har i dag 23. mars 2007 lagt fram Stortingsmelding nr. 22 ”Veiviseren for det norske filmløftet”. - Dette er den største og bredeste gjennomgangen av norsk film siden 1980-tallet. Det legges opp til en offensiv satsing på norsk film. Filmsatsingen er en viktig del av Kulturløftet, sier kulturminister Trond Giske.

Regjeringen har i dag lagt fram Stortingsmelding nr. 22 ”Veiviseren for det norske filmløftet”. - Dette er den største og bredeste gjennomgangen av norsk film siden 1980-tallet. Det legges opp til en offensiv satsing på norsk film. Filmsatsingen er en viktig del av Kulturløftet, sier kulturminister Trond Giske.

Publikumsoppslutningen om norske audiovisuelle produksjoner i alle kategorier har økt betydelig de siste årene.

Kultur-og kirkeminister Trond Giske lanserte filmmeldingen på Soria Moria kino

- Norsk film har opplevd suksess de siste årene både i antall produserte filmer og når det gjelder publikumstall. Denne satsingen må fortsette, sier kulturminister Trond Giske.

Offensive mål
Meldingen legger opp til offensive og konkrete mål for den statlige filmpolitikken. Målene er styrket produksjon, solid publikumsoppslutning, kvalitet og mangfold. Det skal produseres gjennomsnittlig 25 langfilmer per år hvorav 5 barnefilmer og 5 dokumentarfilmer. Videre settes det som mål at norske filmer skal ha 25 prosent av kinobesøket og 15 prosent av dvd- og klikkefilmmarkedet.

 Ny virksomhet på filmområdet
Norsk filminstitutt, Norsk filmfond og Norsk filmutvikling foreslås slått sammen til et nytt norsk filminstitutt. Dette vil gi grunnlag for å drive en helhetlig filmpolitikk der alle virkemidler kan ses i sammenheng. Oppgavene som i dag ivaretas av den nasjonale filmkommisjonen, legges også til den nye virksomheten. I tillegg overføres enkelte oppgaver til andre virksomheter. Arbeidet med barn og unge bør styrkes og koordineres bedre, og hovedansvaret foreslås lagt til FILM&KINO. Ansvaret for arkivering og restaurering av film bør samles i Nasjonalbiblioteket. Samtidig skal filminstituttets arbeid med forskning og formidling styrkes.

Billettstøtten beholdes og nye støtteordninger innføres
Tilskuddsordningene på filmområdet foreslås i det vesentligste videreført. Billettstøtten videreføres, men det skal vurderes endringer i satser, beregningsgrunnlag og tilbakebetalingsordninger i løpet av høsten 2007. Det foreslås en ny ordning med pakkefinansiering til produksjon av film for å bidra til et sterkere produksjonsmiljø. Tilskudd til talentutvikling skal samles i en ordning. Det er et klart mål å øke eksporten av norsk film til utlandet og staten skal bistå produsentene i dette arbeidet bl.a. gjennom særskilt tilskudd til lansering i utlandet. Som et ledd i regjeringens satsing på kultur og næring, tar departementet sikte på å innføre en prøveordning med tilskudd til utenlandske filmproduksjoner i Norge. Det foreslås også å innføre en innkjøpsordning for norske filmer til bibliotekene. Departementet skal fastsette hovedfordelingen mellom de ulike tilskuddsordningene.

Filmsatsing i hele landet
Regjeringen satser på film i hele landet. Det bør fortsatt gis statlig støtte til de regionale filmsentrene, men selve driften skal dekkes av regionene. Tilsvarende foreslås det å opprette en prøveordning med statlige tilskudd til regionale filmfond. Ansvaret for tilskudd til ulike filmfestivaler skal legges til et uavhengig, bredt sammensatt festivalstøtteutvalg under FILM&KINO.

Digitalisering av alle kinoer
Departementet mener det er viktig at kinoene i Norge blir digitalisert i løpet av de nærmeste år. Arbeidet med å digitalisere kinoene i Norge må gjennomføres på en slik måte at kinotilbudet i distriktene ikke svekkes. Det er derfor nødvendig med offentlig bidrag til gjennomføringen. Avgiftsmidlene som går til FILM&KINO bør dekke den statlige innsatsen på området. Etter hvert som det settes av tilstrekkelige avgiftsmidler til digitalisering, bør deler av avgiftsmidlene brukes til andre oppgaver på filmfeltet. Det foreslås at det gjennomføres drøftinger mellom FILM&KINO og departementet om dette.

Alle skal med
Et av regjeringens viktigste satsingsområder er likestilling, også innenfor filmpolitikk. Innen 2010 skal 40 prosent av nøkkelposisjonene innen filmproduksjon innehas av hvert kjønn. Departementet vil etablere mekanismer som innebærer at prosjekter som prioriterer kvinner gis prioritet ved tildeling av tilskudd. Hvis ikke tiltakene gir tilfredsstillende effekt, vil departementet innføre ytterligere kvoteringstiltak.

Innsatsen overfor barn og unge skal prioriteres og tiltakene overfor denne viktige gruppen skal styrkes. Ansvaret for tiltak rettet mot barn og unge bør i større grad samles. FILM&KINO anses som den virksomhet som er best rustet til å ta hovedansvaret for disse oppgavene. Det skal utarbeides en handlingsplan for dette arbeidet av KKD, FILM&KINO og det nye filminstituttet.

Internasjonal deltakelse
Norge deltar i ulike programmer på det audiovisuelle området, særlig innenfor EØS-avtalens virkeområde, Europarådet og Nordisk ministerråd. Norsk deltakelse i de ulike programmene er totalt sett positive, og videre deltakelse anbefales. Det foreslås at Norge tiltrer Europarådets konvensjon om samproduksjon av film.

Fjernsynsselskapenes rolle
Det er i dag et bredt tilbud av norske produksjoner på de ulike fjernsynskanalene. Fjernsynsselskapenes rolle i forhold til finansiering av filmproduksjon i Norge vil det bli nærmere redegjort for i stortingsmeldingen om allmennkringkasting våren 2007.

Stortingsmelding nr. 22 ”Veiviseren for det norske filmløftet”.