Historisk arkiv

Statsråd Trond Giskes kommentar i forbindelse med Anne-Cath. Vestlys bortgang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

- Anne-Cath. Vestly var en av Norges aller største barnebokforfattere. Hun har gitt leseglede og store opplevelser for flere generasjoner, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske.

- Anne-Cath. Vestly var en av Norges aller største barnebokforfattere. Hun har gitt leseglede og store opplevelser for flere generasjoner.

Hør statsråd Trond Giskes kommentar til Anne-Cath. Vestlys bortgang (wav-lydfil)

- Hun skrev seg inn i hjertene til både voksne og barn med historiene om blant andre mormor og de åtte ungene, Knerten og Ole Aleksander Fili-bom-bom-bom. Hun huskes også for sitt nære samarbeid med Alf Prøysen.

­- Anne-Cath. Vestly var en viktig forfatter som skildret endringene i det norske samfunnet på en måte både barn og voksne kunne kjenne seg igjen i. Hun utfordret datidens tradisjonelle kjønnsroller gjennom å skrive om Aurora og Sokrates’ far som var hjemmeværende og Guros mor som var alenemor og vaktmester. Hun skildret det nye Norge gjennom å legge store deler av sitt litterære univers til drabantbyen Tiriltoppen.

- Hun spilte selv rollen som mormor i de to filmene om mormor og de åtte ungene, og ble av mange oppfattet som hele Norges mormor. Men Anne-Cath. Vestly var mye mer enn det. Det er en stor forfatter med et stort livsverk som nå har gått bort, sier kulturminister Trond Giske.